ISTRAŽIVANJA NALAZIŠTA ZLATA KOD BOLJEVCA Brazilci preuzeli istražna prava od Amerikanaca

V. Đ.

27. 10. 2020. u 10:14

AMERIČKA rudarska kompanija ‘’Friport’’ rakinula je ugovor sa kanadskom kompanijom ‘’Mundoro’’ sa kojom je, u okolini Boljevca, investirao oko 3,2 miiona dolara u istraživanje nalazišta zlata.

ИСТРАЖИВАЊА НАЛАЗИШТА ЗЛАТА КОД БОЉЕВЦА Бразилци преузели истражна права од Американаца

Foto: Arhiva

Amerikanci su sa Kanađanima ‘’držali’’ i dva istražna prava u okolini Boljevca, gde su, kod sela Savinac, na lokalitetu Tilva roš, pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra po toni. Amerikancii su u ovaj projekat nameravali da ulože 40 miliona dolara.


"Mundoro" je, nakon što se ‘’Friport’’ povukao, zaključio ugovor sa globalnom rudarskom korporacijom "Vale Kanada limitid", čije je sedište u Brazilu, o finansiranju nastavak istraživanja kod Savinca, ali i na lokalitetu Bačevica. Inače, rudnici sa gramom zlata po toni rude se smatraju profitabilnim, uz uslov da ia ima dovoljno materijala za preradu.

Sporazumom je predviđeno da "Vale" - kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu - može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

Za početak, "Vale" će u istraživanja tokom naredne dve godine investirati dva miliona, a - ako produži saradnju na još godinu dana - za to će doplatiti još milion američkih dolara. Brazilci su vlasnici četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz kojih dobijaju bakar i tri rudnika uglja koji se nalaze na pet kontinenata. Oni su 2007, za 19,4 milijarde dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl.

Američka rudarska korporacija Freport saopštila je da izlazi iz iz svih istraživaćkih projekata u Srbiji. Ova korporacija, koja je jedno vreme bila među tri najmoćnije firmama iz te branše na svetu, za 390 miliona dolara, kineskom ‘’ZiJinu’’ prodala je svojih skoro 60 odsto vlasništva u donjem delu ležišta ‘’Čukaru peki’’, kod Bora, koje, preliminarno, krije rezerve od oko 14 miliona tona bakra i 300 tona zlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju