PRESKUPO POZIVANJE TAKSIJA: Mobilni operater "Telenor" dodatno naplaćuje telefoniranje prevoznim udruženjima

B. Caranović

30. 10. 2020. u 11:00

DA pozivanje taksi službi u Beogradu može da bude papreno naplaćeno, bez najave, samo uz šok na kraju meseca kada stigne račun, uverilo se mnogo žitelja glavnog grada. Prema žalbama sugrađana koji su se javili našoj redakciji, domaći mobilni operater "Telenor" pozivanje ovih "kratkih" telefonskih brojeva naplaćuje nekoliko desetina dinara po minutu. I to bez obzira na to što su pozivi u okviru domaćeg saobraćaja, a korisnici imaju skupe pakete ugovorene na neograničen broj minuta prema svim mrežama.

ПРЕСКУПО ПОЗИВАЊЕ ТАКСИЈА: Мобилни оператер Теленор додатно наплаћује телефонирање превозним удружењима

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kako u ovoj kompaniji priznaju, ugovoreni paketi ne uključuju pozive ka brojevima sa posebnom naplatom, ali razloge ne objašnjavaju. Taksi udruženja tvrde da nemaju nikakvu zaradu od ovih poziva i neka od njih su na svojim sajtovima i postavila upozorenja da se ovi pozivi posebno tarifiraju. Ko, međutim, nije tražio po internetu obaveštenja sitnim slovima, nije mogao da pretpostavi da će osim računa za vožnju, platiti i dodatni račun za telefon.

Prema rečima Beograđanke Andrijane N. koja sa "Telenorom" ima postpejd ugovor sa neograničenim razgovorima u svim domaćim mrežama, račun na kraju meseca je iznenadio. Bio je veći za oko 1.000 dinara, a uvidom u listing joj je bio jasan i razlog.

- Imala sam više puta pozive prema Udruženju "Pink taksi", "Naksis taksi", birala sam brojeve poput 19804 ili 19803 i u zavisnosti od čekanja da mi kažu kada stiže vozilo, dešavalo se da desetak minuta bude naplaćeno oko 400 dinara - kaže naša sagovornica. Identičnu priču ima i Ivana M. kojoj je već nekoliko meseci račun koji joj stiže od "Telenora", uvećan za 500 do 1.000 dinara, pa je konačno proverila i uvidela da se radi o telefoniranju taksi udruženjima. I ona je imala više poziva kratkih brojeva taksi udruženja.

Kako nam je rekao Vladimir Marković iz "Naksisa", njihovo udruženje nema nikakve veze sa ovim tarifama, niti profitira od takvih poziva.

- Da bi skrenuli pažnju da postoji posebno obračunavanje ovih poziva, na svom sajtu smo postavili u obaveštenje da su cene stvar mobilnih operatera - kaže Marković. - Broj 19804 je specijalni i operateri fiksne i mobilne telefonije ga različito tarifiraju. Za tačnu informaciju i cenu koštanja poziva molimo da se obratite vašem operateru.

Iz Beogradskog taksija su nam rekli da se kod njih vožnje zakazuju preko tri broja, od kojih je jedan preko "Telenorove" mreže 063 9801, drugi besplatan 0800119801, a treća opcija je petocifreni 19801 koji pojedini operateri posebno naplaćuje.

Potvrda da ovi petocifreni brojevi nisu kao svaki drugo stigla je i iz "Pink" taksija gde nam je rečeno da su ovakve slučajeve prijavljivali korisnici VIP i "Telenor" mreže.

Iz Nacionalne organizacije potrošača kažu da svi koji su imali ovakve situacije treba da im se jave, a smatraju da je operater dužan kada naplaćuje neku posebnu tarifu, pre naplate obavezno i obavesti o tome.

U VIP POZIV IZ PAKETA

UKOLIKO nije drugačije definisano cenovnikom, plaćanje ovih poziva kratkih brojeva, među kojima i pozivanje taksi službe, kod nas ide iz paketa za koji je pretplatnik sklopio ugovor - kažu u VIP mobajl. - U slučaju da se potroši sadržaj iz paketa, poziv se tarifira prema cenovniku VIP mobajla za pozive u nacionalnom saobraćaju van tarifnog paketa. Usluge poput m-parkinga, bus plusa, humanitarnih poruka ili poziva, roming poziva i poruka, tarifiraju se prema unapred definisanom cenovniku operatora ili u skladu sa odredbom pružaoca usluge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)