EVO ZAŠTO POSKUPLJUJE PUTARINA U SRBIJI: Cene će biti više za pet do šest odsto

Z. R.

10. 11. 2020. u 09:33

VOŽNjA auto-putem kroz Srbiju uskoro bi mogla biti skuplja za pet do šest odsto. Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak izjavio je u ponedeljak da će predložiti Vladi Srbije korekciju cena. On je istakao da to ne bi bilo veliko poskupljenje, a da bi "Putevi" imali na raspolaganju više novca za održavanje i obnovu putne mreže i saobraćajnica koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

ЕВО ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ПУТАРИНА У СРБИЈИ: Цене ће бити више за пет до шест одсто

Foto Tanjug

Poslednji put je putarina poskupela u junu prošle godine, kada su cene uvećane za 12 odsto, a pre toga su korigovane za 10 odsto u januaru 2017. godine.

Saglasnost nadležnih "Putevi" čekaju i za početak naplate putarine na saobraćajnicama nižeg reda. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, predlog je da u prvoj fazi ovog projekta počne naplata na Ibarskoj magistrali i na putu između Beograda i Niša.

Putarinu bi trebalo da plaćaju samo kamioni, a cilj je da se teretnjaci sklone sa magistrala i usmere na auto-puteve. Ova ideja spominjana je još pre nekoliko godina, ali je aktuelizovana posle otvaranja deonica na Auto-putu "Miloš Veliki", jer su uprkos novom koridoru teretnjaci nastavili da tutnje Ibarskom magistralom, kako bi izbegli plaćanje putarine.

U Planu javnih nabavki, koji je ovo preduzeće usvojilo 30. oktobra, piše da će u četvrtom kvartalu, odnosno do kraja 2020. godine, biti raspisan tender za uvođenje sistema naplate putarine na putevima nižeg reda. Navedena je i cifra od 250 miliona dinara, koliko je procenjeno da bi mogla koštati oprema za naplatu.

U "Putevima" su u ponedeljak, ipak, zvanično na pitanja "Novosti" odgovorili da u ovom trenutku projekat uvođenja naplate na magistralama nije aktuelan, zbog ekonomske situacije, uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i zbog činjenice da početak realizacije ovog projekta zavisi, pre svega, od saglasnosti Vlade Srbije, kao i resornog ministarstva.

RAČUNICA

POVEĆANjE od oko pet odsto značilo bi da putarina od Beograda do Preševa umesto 1.460 dinara, košta oko 1.550 dinara, dok bi za vožnju između prestonice i Dimitrovgrada vozači plaćali nešto više od 1.350 dinara. Naknada za deonicu Beograd-Šid bila bi oko 430 dinara, a od Beograda do Čačka oko 440 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)