HRVATI PRELAZE NA EVRO! Zagreb doneo odluku, evo kako će se menjati kune

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

11. 11. 2020. u 20:18

HRVATSKA će uvesti evro 1. januara 2023. godine, a u roku od dve sedmice kune će prestati biti valuta sa kojom je omogućeno poslovanje i plaćanje.

ХРВАТИ ПРЕЛАЗЕ НА ЕВРО! Загреб донео одлуку, ево како ће се мењати куне

Foto: Depositphotos

Konverzija kune u valute biće po fiksnom tečaju od 7,53 kune za jedan evro, a banke neće naplaćivati troškove konverzije.

Hrvatska narodna banka menjaće novčanice kune bez vremenskog ograničenja, time da će se konverzija nakon šest meseci uvođenja evra naplaćivati. Kovani novac moći će se menjati tri godine od uvođenja evra.

Konverzija štednje građana u kunama automatski će se provesti u evro i to na sam dan uvođenja evropske valute u Hrvatskoj. Svi krediti koji su podignuti u kunama od tada će biti konvertirani u evro. Kako bi se izbeglo da trgovci povećaju cene u prvo će vreme morati da istaknu cene i u kunama i u evrima kako bi se građani uverili da nije bilo zloupotreba.

U Hrvatskoj međutim postoji strah da će uvođenje evra dovesti do znatnijeg poskupljenja mnogih cena, dok u vladi naglašavaju da se to neće dogoditi i da je verovatnije da će neke cene pasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili