TURIZAM JOŠ SANJA OPORAVAK: Kvartalna anketa Privredne komore Srbije

A.B.

13. 11. 2020. u 13:30

PRIVREDNICI u poslednjem kvartalu ne nameravaju da smanje ulaganja, naprotiv razmišljaju o većem ili istom nivou.

ТУРИЗАМ ЈОШ САЊА ОПОРАВАК: Квартална анкета Привредне коморе Србије

Foto: Tanjug/D. Popović

Ubedljiva većina, njih 94 odsto, ne razmišljaju o otpuštanju zaposlenih. Ovo je pokazala najnovija kvartalna analiza Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji".

Pozitivna poslovna očekivanja,a uprkos neizvesnosti zbog pandemije kovid 19, ima 41 odsto ispitanika, najviše u prehrambenoj industriji i trgovini, dok 36 odsto anketiranih privrednih subjekata očekuje nepromenjen promet. Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju tekuće godine u odnosu na treći kvartal.

Prema očekivanjima privrednika za četvrti kvartal 2020. godine, čak 89 odsto ispitanika planira da održi isti ili veći nivo investicija u odnosu na prethodni kvartal. Najviše planiranih ulaganja je u uvoznu opremu gde prednjači hemijska industrija, a očekivana ulaganja u domaću opremu dominiraju u sektoru poljoprivrede.

Za ulaganja u građevinske objekte i zemljište najviše su zainteresovani anketirani iz turizma i ugostiteljstva, dok su ulaganja u trajna obrtna sredstva značajnija kod agrara i trgovine.

Oko pet odsto sredstava planiranih za investicije biće usmereno u intelektualnu svojinu i digitalne tehnologije, pri čemu je učešće planiranih investicija za ove namene najveće u delatnosti saobraćaja, trgovine, metalske i elektro, kao i industrije tekstila, odeće, kože i obuće.

Kako ističu privrednici, posebno iz sektora poljoprivrede, usluga i građevinarstva, tražnja na domaćem tržištu je dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, dok je izvoz najznačajniji faktor poslovanja za tekstilnu i hemijsku industriju.

Svaki četvrti ispitanik ističe potrebu za namenskim podsticajima i subvencijama, unapređenjem efikasnosti administracije, boljim uslovima poslovanja na lokalu, suzbijanjem sive ekonomije, kao i unapređenjem raspoloživosti resursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!