ISPOVEST VERICE IZ BEOGRADA: Ušla u ovaj butik i iznenadila se onim šta je tamo doživela

M. STANOJKOVIĆ

26. 11. 2020. u 16:16

KRILATICE, potrošač je uvek u pravu, ne drže se baš svi prodavci.

ИСПОВЕСТ ВЕРИЦЕ ИЗ БЕОГРАДА: Ушла у овај бутик и изненадила се оним шта је тамо доживела

FOTO: Depositphotos

Iako se u javnosti stekao utisak da kupac uvek ima mogućnost da se u roku od dve nedelje predomisli i vrati robu, zameni je za drugu ili dobije povraćaj novca - to nije tačno. Da li će zameniti proizvod, zavisi isključivo od dobre volje trgovca.

Našoj redakciji javili su se čitaoci koji su u buticima "Pro pju grande" hteli da kupe garderobu, ali su im trgovci strogo naznačili da ne pazare ukoliko nisu sigurni u veličinu.

- Htela sam da kupim haljine za sestru i majku. Prodavačice su insistirale da stvari probam iako sam im naglasila da kupujem za poklon - kaže čitateljka Verica S. - U ovoj radnji mnoge stvari su univerzalne, a poneke imaju veličine. Kada sam došla na kasu, prodavačice su me pitale da li sam sigurna da će im biti taman, jer ne postoji mogućnost zamene. Čak su u jednom momentu, pokušale da me odvrate od kupovine, jer sam im delovala kao da ću doći da tražim zamenu.

Iako nisu prekršili zakon, na pitanja zbog čega su se odlučili za ovu nepopularnu politiku poslovanja, na pitanja "Novosti" iz ovog lanca butika, nisu odgovorili.

I Centru za zaštitu potrošača CEPS, svakodnevno stižu slični pozivi sugrađana. Ipak, prema tumačenju zakona, ukoliko je roba saobrazna, odnosno nije za reklamaciju i odgovara deklaraciji, povraćaj ili zamena definitivno jeste volja prodavca.

- Zamena robe zavisi isključivo od poslovne politike trgovinske radnje - navode u CEPS. - Većina njih, želeći da im se potrošač vrati, daju neki rok u kome mogu da zamene stvari. Neki imaju rok od nedelju dana, drugi dve nedelje, a najduži rok kod nas je do mesec dana. Čak se i naglasi prilikom kupovine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SJAJNE VESTI ZA RUSIJU: Oglasio se MMF, brojke premašile očekivanja