OKRETANJE KA ZELENOJ ENERGIJI: Ministarka Mihajlović najavljuje velike promene u energetskom sektoru

E.B.T.

26. 11. 2020. u 14:30

U ADAPTACIJU brodske predvodnice na Hidroelektrani "Đerdap 1" biće uloženo 28,5 miliona evra, a radovi će biti završeni na jesen sledeće godine.

ОКРЕТАЊЕ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: Министарка Михајловић најављује велике промене у енергетском сектору

Tanjug


Ovo je rekla ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i najavila velike promene u energetskom sektoru koje se odnose na održivi energetski razvoj i zelenu energiju.

Posle obilaska radova na adaptaciji brodske predvodnice, Mihajlović je kazala da idu po ustaljenoj i planiranoj dinamici, a izrazila je zadovoljstvo što će sigurno početi i revitalizacija predvodnice na HE "Đerdap 2".

- Novac nije mali, i za jednu i za drugu predvodnicu izdvaja se 60 miliona evra - istakla je Mihajlović i zahvalila EU na donaciji polovine iznosa potrebnih sredstava.

Ona je precizirala da je druga polovina obezbeđena saradnjom sa Evropskom investicionom bankom. Moramo da mislimo, kako ističe, i na HE 'Đerdap 2', investiciju procenjenu na oko 145 miliona evra. Prema njenim rečima, EPS će nastaviti dalje da ulaže u revitalizaicju svojih hidroelektrana i agregat šest će se revitalizovati ili će njegova revitalizacija početi sledeće godine.

Uz to, napominje, predstoje i velike promene u energetskom sektoru.

- Moramo, ne korak po korak, moramo biti malo brži i okretatiti se pre svega održivom energetskom razvoju, zelenoj energiji, zelenoj agenda - objasnila je ministarka. - Hidroelektrane jesu temelj te zelene agende.

Ona je radove na adaptaciji brodske prevodnice obišla sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, direktorkom EIB za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, direktorom EPS-a Miloradom Grčićem i predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili