GRADEĆI NOVE PUTEVE GRADIMO SRBIJU: Premijerka sa neimarima na potezu Kuzmin - Sremska Rača

S. KOSTIĆ

29. 11. 2020. u 07:00

RADOVI na auto-putu Kuzmin - Sremska Rača biće završeni do kraja 2022. godine, a novi most u dužini od 1.310 metara na Savi u okviru ovog auto-puta biće gotov do oktobra iste godine.

ГРАДЕЋИ НОВЕ ПУТЕВЕ ГРАДИМО СРБИЈУ: Премијерка са неимарима на потезу Кузмин - Сремска Рача

Foto Tanjug

Saopštili su ovo premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru građevinarstva Tomislavu Momiroviću predstavnici turske firme "Tašjapi", izvođači radova na ovom velikom saobraćajnom projektu, koji obuhvata deo izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo. Tokom obilaska radova u Sremskoj Rači predsednica Vlade istakla je da je izuzetno važno da Srbija u ovako teškim okolnostima usled pandemije virusa korona, nastavlja da gradi.

EFIKASNI Brnabićeva i Momirović sa predstavnikom "Tašjapia", Foto Tanjug

 

- Izuzetno je važno da se realizuju ovakvi projekti, kao i da nastavimo kao Vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa Srbija 2025. - kazala je juče Brnabićeva, podsetivši da je građanima obećala da će 2025. prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.

PRVA DEONICA U TOKU

IZGRADNjA prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, biće u dužini od 18 kilometara, a počela je da se radi i projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, čija vrednost tog dela auto- puta je oko 830 miliona evra. Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača - Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Kako je podsetila, gradnja auto-puta Kuzmin - Sremska Rača jedan je od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025, a njegova ukupna vrednost iznosi 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra. Naglasila je i da će se paralelno projektovati druga deonica prema Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

Foto Tanjug

- Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je samo jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija - podvukla je Brnabićeva.

Foto Tanjug

Auto-put Beograd - Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze, u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH. Ovo je ujedno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu. Ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024