VLAD SPREČILA DA JEDAN UVOZNIK KUPI SVE "PIĆE BOGOVA": Izmenjena pravila za kupovinu vina iz Evropske Unije po povlašćenom tretmanu

E. B. T.

02. 12. 2020. u 07:10

VLADA Srbije je donela odluku kojom se bliže uređuju uslovi za raspodelu kvota za uvoz 2,5 miliona litara vina iz EU po povlašćenom tretmanu i odredila maksimalnu količinu koju može da kupi jedna kompanija.

ВЛАД СПРЕЧИЛА ДА ЈЕДАН УВОЗНИК КУПИ СВЕ ПИЋЕ БОГОВА: Измењена правила за куповину вина из Европске Уније по повлашћеном третману

Foto A. Stanković

Time je rešena komplikovana situacija na našem tržištu o kojoj su "Novosti" već pisale, a nastala je nakon što je jedan trgovinski lanac u junu otkupio 70 odsto celokupne godišnje kvote i tako onemogućio druge trgovce da do kraja godine uvoze ovo piće po preferencijalnoj stopi.

Sada je Vlada odredila da je maksimalna količina koju može da uveze jedan privrednik u okviru svakog od prva tri kvartala 15 procenata od kvartalne kvote, odnosno 93.750 litara. Privredna komora Srbije, koja je pokrenula inicijativu da se ovo pitanje reši kako bi se stvorili jednaki i fer uslovi za sve učesnike na tržištu, ocenjuje ovu odluku kao veoma dobru, jer daje mogućnost da svi kupe iz EU količine koje su im potrebne.

- Omogućeno je da u prva tri kvartala kompanija može da uveze 15 odsto kvartalno od ukupne kvote, a u poslednjem tromesečju do ispunjenja kvote koliko ko želi - objašnjava za naš list Žarko Malinović iz PKS. - Time su stvoreni uslovi za realnije planiranje i realizaciju planova uvoznika.

Jedna kompanija, kako navodi, u prva tri kvartala može da uveze 280.000 boca, a analiza PKS pokazuje da najveći uvoznici vina nemaju potrebu za tolikim količinama.

Veoma je značajno da radimo na tome da se kvote troše na vrhunske, kvalitetne proizvode, one sa zaštićenim geografskim poreklom - ističe Malinović.

- Nije dobro da ih privrednici koriste za uvoz jeftinih vina koja niskim cenama konkurišu našim domaćim proizvođačima i time ih ugrožavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a