NBS OTKRILA: Evo koliko iznose bruto devizne rezerve

B. Ca.

11. 12. 2020. u 16:27

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra 12,8 milijardi evra, i niže su za 206,6 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca - saopšteno je iz NBS.

НБС ОТКРИЛА: Ево колико износе бруто девизне резерве

D. Balšić

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve - devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju novembra su iznosile 10,5 milijardi evra. Iz centralne banke ističu da su devizne transakcije u novembru imale pozitivan neto efekat od ukupno 23,8 miliona evra, odnosno da su prilivi bili veći od odliva.

Prilivi u devizne rezerve tokom novembra po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, od 158 miliona evra, u celosti su pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 558,4 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,62 milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)