DOBRE VESTI: Produžava se rok za kredite, do kraja novembra odobreno 20.000

Tanjug

16. 12. 2020. u 11:40

PREDLOGOM zakona o utvrđivanju garantne šeme, što je mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije virusa korona, produžava se rok za još šest meseci da preduzeća mogu da zatraže kredite čiji je država garant.

ДОБРЕ ВЕСТИ: Продужава се рок за кредите, до краја новембра одобрено 20.000

Foto: Printskrin

Ministar finanasija Siniša Mali je rekao u Skupštini Srbije da je do kraja novembra odobreno i isplaćeno 20.000 kredita u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra i objasnio da se predlogom zakona koji je danas pred poslanicima produžava rok važeće garantne šeme za još šest meseci.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije dogovorila sa poslovnim bankama paket pomoći privrednicima kroz kredite čiji je država garant u iznosu od dve milijarde evra, te da je do sada potrošeno 1,4 milijarde evra.

On je podsetio da privrednici takođe mogu da računaju i na jeftine kredite sa kamatnom stopom od jedan odsto preko Fonda za razvoj.

Mali je takođe naveo da je država pomogla građanima i privredi kroz različite vrste pomoći ukupne vrednosti 700 milijardi dinara, a među nima su i isplata miminalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, po 100 evra za građane, povećanje zarada za zdravstvene radnike…

- Sutra će naši najstariji sugrađani dobiti pomoć u iznosu od 5.000 dinara-  naveo je Mali.

Mali je obrazložio i Finansijski ugovor “Povezane škole u Srbiji” između Srbije i Evropske investicione banke, navodeći da je vrednost ugovora 65 miliona evra, a odnosi se na razvoj bežične mreže u školama.

On je naveo da je već 900 škola umrežena, a da će novim ugovorom obezbediti bežičnu mrežu u još 930 škola.

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za mere, odnosno olakšice u servisiranju finansijskih obaveza koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije. Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u uslovima pandemije kovid-19 i o privremenim merama za davaoce finansijskog lizinga.

Njima su propisane mere i aktivnosti koje su banke i davaoci finansijskog lizinga dužni da primene u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom, što podrazumeva blagovremeno identifikovanje potencijalnih poteškoća kod dužnika i preduzimanje odgovarajućih koraka.

Banke i davaoci lizinga su obavezni da najkasnije do 22. decembra na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koje dužnik da ispunjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)