HRANA JE KLJUČ ZA DUŽE RADNO VREME: Pojedini lanci se registrovali kao trgovci prehranom, kako bi radili i posle 17 časova, kao i vikendom

S. BULATOVIĆ

18. 12. 2020. u 12:00

MNOGI su poslednjih nedelja razmišljali mogu li u radnju da uguraju koju policu sa hranom i pićem. Deo mera borbe protiv pandemije kovida 19 je i ograničeno radno vreme prodavnica, tržnih centara i raznih drugih objekata.

ХРАНА ЈЕ КЉУЧ ЗА ДУЖЕ РАДНО ВРЕМЕ: Поједини ланци се регистровали као трговци прехраном, како би радили и после 17 часова, као и викендом

Poznati lanac se snašao da bi duže radio / Foto Jutjub

Otvorena vrata i posle 17 časova radnim danom, ali i rad vikendom obezbeđeni su, osim apotekama, pumpama, teretanama, pozorištima, pre svega - prehrambenim prodavnicama. Ispostavilo se da je to slamka spasa za one trgovine koje uz osnovne artikle iz svoje ponude imaju i raf sa jestivom ponudom.

Iako većina u "DM drogerije" ne ide sa namerom da napuni frižider, istina je da im je dobro došlo što uz kozmetiku prodaju i probrane organske namirnice i dečju hranu. Ovaj lanac je to iskoristio i još u aprilu Agenciji za privredne registre prijavio promenu osnovne delatnosti. Umesto trgovina na malo kozmetikom i toaletnim proizvodima u specijalizovanim prodavnicima, sada su i ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama. Identičnu stvar, i to pre svega nekoliko dana, učinila je i "Aksa". Umesto ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, sada posluju pod identičnom šifrom, 4729, kao i "DM".

- Mnogi su se žalili na radno vreme - kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. - Nema ništa sporno što lanci poput "DM drogerija" rade duže. U svom asortimanu imaju 40 odsto hrane. Neki proizvodi za obolele od celijaklije mogu da se nađu samo kod njih, prodaju hranu za bebe i u redu je da rade kao prehrambene radnje. Mi smo poslali nadležnima predlog da se prodavcima igračaka i bele tehnike, takođe, odobri duže radno vreme. To su velike radnje, veliki prostori u kojima verujemo da ne postoji toliki rizik od zaražavanja. S druge strane, oni 30 odsto svog godišnjeg profita ostvare u decembru. Za njih je ovo veliki gubitak. Ne treba donositi zaključke prema nekoliko fotografija sa "crnog petka". Ne verujem da neko zbog toga menja delatnost. Mislim da to sa tim nema veze.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od početka godine do 11. decembra da promeni pretežnu delatnost rešila su 2.023 privredna društva i 2.349 preduzetnika. Iz njihovih izmena se, međutim, ne može zaključiti zašto su to radili niti pretpostaviti da je motiv bio duže radno vreme.

SKUPŠTINA MENjA DELATNOST

ZAKONOM o privrednim društvima propisano je da društvo ima pretežnu delatnost, a da može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zabranjene. Registracija nekih delatnosti se može usloviti prethodnim odobrenjem, ali za restorane i trgovinu to nije propisano.

- Odluku o promeni pretežne delatnosti donosi skupština društva i ukoliko odgovorno lice u privrednom društvu podnese ispravno popunjenu registracionu prijavu i propisanu dokumentaciju, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, odnosno Zakonom o postupku registracije, registrator je dužan da takvu prijavu prihvati i izvrši registraciju promene podataka o pretežnoj delatnosti - kažu u APR.

OD PARFIMERIJA - APOTEKE

NEMAČKA je do 10. januara u potpunom "lokdaunu" zbog pandemije virusa korona, što znači da je zatvoreno sve osim prodavnica prehrambene robe, apoteka, drogerija, benzinskih pumpi, pošta i banaka. Dovitljivi vlasnici parfimerija na brzinu su se preregistrovali i postali preko noći drogerije ili apoteke. To im je omogućilo siguran nastavak posla i u prvim nedeljama 2021. godine, jer vlast u Berlinu već najavljuje produžetak najstrožih mera restrikcije do kraja januara. Odgovara i mušterijama, jer su im obližnje radnje postale "dva ili čak tri u jedan". (I. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije