5 G MREŽA TEK OD 2022. GODINE: Srpski operateri sa 4G izdržali pandemiju

B. Ca

17. 12. 2020. u 23:44

PREDSTAVNICI najvećih mobilnih operatera u Srbiji složili su se da su dobra ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim područjim.

5 Г МРЕЖА ТЕК ОД 2022. ГОДИНЕ: Српски оператери са 4Г издржали пандемију

Foto: Depositphotos

 Ocenili su da bi vreme do aukcije za 5G mreže koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. godine trebalo iskoristiti da se prilagodi regulativa.

Na Petoj Digitalnoj konferenciji koju je onlajn održalo Udruženje italijanskih industrijalaca "Konfindustrija Srbija" predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL-a, Telekoma, Telenora i VIP-a konstatovali su da je srpska telekom industrija izdržala porast saobraćaja u vreme pandemije koji je na početku krize skočio i do tri puta.

Pomoćnik ministra Milan Dobrijević ocenio je da su svi operatori odlično podneli pritisak povećanja saobraćaja koji se ustalio na 50 odsto povećanja. Kako je rekao, istraživanja su utvrdila da u Srbiji 12 odsto domaćinstava u ruralnim područjima nema odgovarajući fiksni pristup internetu pa je Ministarstvo preko podsticaja ponudilo operatorima zajedničku izgradnju da bi 2025. godine i u najruralnijim krajevima Srbije internet bio dostupan za tv program i učenje.

Dobrijević je ocenio da će prvi rezultat biti već u 2022. godini kada će internet preko širokopojasne mreže stići do 600 naselja što je oko 90.000 domaćinstava.

Iz Telekoma kažu da će do kraja ove godine optičkom mrežom doći do oko 750.000 doćinstava u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest