OBJAVLJENA „CRNA“ LISTA ONLAJN TRGOVACA: Potrošačke organizacije identifikovale prekršioce propisa

E.B.T.

28. 12. 2020. u 17:05

NACIONALNA organizacija potrošača Srbije i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine objavili su spisak na kome se nalazi 98 trgovaca koji prodaju robu na društvenoj mreži Fejsbuk, a za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima i da rade na „crno“.

ОБЈАВЉЕНА „ЦРНА“ ЛИСТА ОНЛАЈН ТРГОВАЦА: Потрошачке организације идентификовале прекршиоце прописа

Foto: Depositphotos

Iz ovih organizacija saopštavaju da je provera urađena, jer je sa porastom prometa u elektronskoj trgovini zabeležen i skok broja trgovaca koji krše zakone, što je posebno izraženo na društvenim mrežama. Lista je objavljena na njihovom sajtu i, kako ističu, nije konačna, već će se  proširivati.  Uglavnom se na njoj  nalaze prodavci odeće i obuće.

- Broj građana koji se javljaju potrošačkim organizacijama u vezi sa problemima prilikom kupovine putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste – navodi se u saopštenju. - U ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i tada kupci jedino mogu da vode samostalni sudski postupak.

Zakonom o elektronskoj trgovini propisano je da su trgovci koji prodaju robu putem interneta obavezni da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj, kao i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Kada trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su oni tačni, smatra se da on radi u skladu sa zakonom. Kako objašnjavaju, u toj situaciji primenjuju se i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih propisa  kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija prodavca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)