JUN ISPRATILI SA PROFITOM: Na polovini prošle godine u plusu bile 22 državne firme, dok je 13 zabeležilo minus na računu

S. BULATOVIĆ

04. 01. 2021. u 07:13

PRESEK posle prve polovine prošle godine nagoveštava da bi javna preduzeća, posle manjka od oko 18 milijardi na kraju 2019, tešku i neizvesnu 2020. mogla da završe sa profitom.

ЈУН ИСПРАТИЛИ СА ПРОФИТОМ: На половини прошле године у плусу биле 22 државне фирме, док је 13 забележило минус на рачуну

Zgrada EPS

Na kraju juna ostvarila su dobit od 8,9 milijardi dinara. U ovom periodu sa profitom od ukupno 11,5 milijardi su poslovala 22 javna preduzeća, dok su njihove kolege u preostalih 13 ostvarile gubitak od 2,6 milijardi dinara. I jedni i drugi su premašili očekivanja nadležnih. U ovom periodu su verovali u dobit od 5,5 milijardi, ali i gubitak na nivou od 2,3 milijarde dinara.

Priprema Programa ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine otkriva i da su značajne uštede u javnim preduzećima ostvarene uz asistenciju Grupe za praćenje fiskalnih rizika vezanih za njihovo poslovanje. Ova grupa je odgovorna za praćenje 35 strateški važnih preduzeća u državnom vlasništvu, kao i finansijskih institucija u većinskom državnom vlasništvu.

- Grupa prati finansijski učinak i izvršenje tromesečnih i godišnjih planova kroz prilagođene finansijske modele, takođe prati relevantne ključne pokazatelje učinka i zakazuje redovne poslovne sastanke sa najvišim rukovodstvom i finansijskim rukovodiocima državnih preduzeća - stoji u Nacrtu programa reformi. - Grupa je inicirala restrukturiranje, prilagođavanje projektovanog budžeta i strukture troškova insistirajući na tome da svako državno preduzeće revidira strukturu troškova za 2020. godinu i smanji predviđene operativne troškove kao i planove kapitalnih izdataka. Sprovođenjem preporuka ukupna projektovana kombinovana finansijska ušteda državnih preduzeća iznosila je 290 miliona evra operativnih troškova i 256 miliona evra kapitalnih izdataka.

Ovo telo je radilo i na smanjenju troškova nekoliko ključnih kompanija u većinskom državnom vlasništvu u odbrambenoj industriji i kompanija iz portfelja Ministarstva privrede.

- Mere restrukturiranja rezultirale su zajedničkom uštedom od oko 500 miliona evra operativnih troškova i oko 71 milion evra kapitalnih izdataka - stoji u Nacrtu.

Javna preduzeća zapošljavaju oko 81.000 ljudi. Ukupan kapital republičkih javnih preduzeća na kraju prošle godine iznosio je 1.751 milijardu dinara. U 2019. godini državne subvencije činile su 6,4 odsto njihovih ukupnih prihoda.

EPS KAO AKCIONARSKO DRUŠTVO

TOKOM 2021. godine "Elektroprivreda Srbije" trebalo bi da promeni pravni status i registruje se kao akcionarsko društvo, što je u skladu sa trenutnim procesom restrukturiranja i finansijske konsolidacije kompanije. Cilj je da se unapredi profitabilnost i profesionalizuje rukovođenje preduzećem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista