STIŽU POSKUPLJENJA, ALI I VEĆA PRIMANJA: Građane u novoj godini čekaju više cene kilovata, cigareta, benzina, bankarskih usluga...

B. CARANOVIĆ

04. 01. 2021. u 13:00

SA prvim danima nove godine stigla su najavljena poskupljenja, ali za neke 1. januar znači i povećanje salda na računima. Od prvog dana nove godine poskupeli su električna energija i televizijska pretplata, PCR testovi, porez na imovinu, pojedine bankarske usluge...

СТИЖУ ПОСКУПЉЕЊА, АЛИ И ВЕЋА ПРИМАЊА: Грађане у новој години чекају више цене киловата, цигарета, бензина, банкарских услуга...

Foto D. Milovanović

Očekuje se da ovih dana cene promene i akcizni proizvodi, poput cigareta, alkoholnih pića, naftnih proizvoda.

U novoj godini penzionere čekaju uvećane penzije, porašće i plate zaposlenih u javnom sektoru, a nezaposlene porodilje dobiće veću pomoć. Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 172,54 na 183,93 dinara po satu čime se minimalna zarada uvećava za 6,6 odsto. Tako će oko 350.000 ljudi koji su primali minimalac od 30.000 dinara, u ovoj godini dobijati 32.126 dinara mesečno.

Veća primanja u novoj godini očekuje i oko 1,7 miliona penzionera, i to za 5,9 procenata, po švajcarskoj formuli. Posle povećanja, prosečna penzija će sa 27.769 dinara biti povećana na 29.407, odnosno biće veća za 1.638 dinara. I medicinski radnici sledećeg meseca primiće pet odsto uvećanu platu, za koliko je uvećana od 1. januara. Ostali zaposleni u javnom sektoru dobiće povišicu od 3,5 odsto, dok će pripadnici Vojske Srbije dobiti dodatno povećanje do 10 odsto.

I dok rast primanja raduje građane, poskupljenja izazivaju nezadovoljstvo premda je činjenica da većina proizvoda i usluga na koje se odnosi dugo nisu menjali cenu. U odnosu na sadašnju, veće cene kilovata za 3,4 odsto očekuju se od 1. februara, a kako je Agencija za energetiku saopštila, prosečni računi za struju biće uvećani za 122 dinara. I nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji biće znatno niža od onih u zemljama regiona i Evrope.

TESTOVI

Ubedljivo najveće poskupljenje odnosi se na PCR testove za koronu. Dok su do kraja prethodne godine ovi testovi koštali 6.000 dinara, nova cena je za 50 odsto veća. Sada se za ovaj test mora izdvojiti 9.000 dinara.

Od početka ove godine najavljeni su uvećani računi za taksu za medijski servis. Umesto 255 dinara, plaćaćemo je, uz račune za struju, mesečno 44 dinara više. Pretplata za RTS i RTV od ove godine je 299 dinara.

Osim novih poreskih nameta, građane Beograda, Kragujevca i Novog Sada očekuje i poskupljenje vode. Cena za isporučenu vodu u prestonici i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača povećana je za pet odsto. Cena kubnog metra isporučene vode za domaćinstva i sportsko-rekreativne centre sada je 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za stavku "ostali potrošači" cena vode biće 98,40 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara. U Novom Sadu je najavljeno uvođenje fiksne naknade od 118 dinara koje će se naplaćivati bez obzira na mesečni iznos koji Novosađani plaćaju za vodu i kanalizaciju.

I vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla za čak 33 odsto u poslednjih mesec i po. Procenjuje se da bi cena goriva u Srbiji već tokom ovog meseca mogla da poskupi dva do četiri dinara po litru. Uz to, uvoz vozila sa "evro 3" motorima biće zabranjen, pa od polovine 2021. oko milion vozila u Srbiji možda neće moći da prođe tehnički pregled zbog emisije štetnih gasova.

OBAVEZE FRILENSERA

NOVOSAĐANI će u proseku, prema saopštenju gradske uprave, porez na imovinu plaćati neznatno više, tek nekoliko stotina dinara biće skuplji godišnje. U Beogradu će porez biti veći za oko šest odsto, u proseku, a u Kragujevcu za čak 33 procenta. Krenula je i intenzivna naplata poreza i doprinosa na rad frilensera, koji će morati da plate obaveze za nekoliko godina unazad.

Premda se računaju u luksuznu robu, više cene cigareta za oko 10 dinara teško padaju mnogim građanima jer će najjeftinija paklica koštati 270 dinara. Prema predloženim izmenama Zakona o akcizama, u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje cigareta i nesagorevajućeg duvana.

I pojedine banke su svojim klijentima poslale nove cenovnike svojih usluga. Uvećani su mesečni troškovi održavanja računa, usluge korišćenja tuđih bankomata, provizija za uplate na tuđi račun, reizdavanje izgubljenih kartica...

PORODILjE

JEDNOKRATNA pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu, i one sa niskim primanjima, biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara. To ne isključuje prava iz republičkog budžeta na 100.000 dinara, dečji dodatak i ostala davanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)