ZELENU STRUJU KUPOVAĆEMO NA AUKCIJI: Ministarstvo rudarstva i energetike

V.N.

06. 01. 2021. u 23:15

MINISTARKA rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je pripremu posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije, kako bi se oni koristili mnogo više nego do sada, s obzirom na veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost.

ЗЕЛЕНУ СТРУЈУ КУПОВАЋЕМО НА АУКЦИЈИ: Министарство рударства и енергетике

Foto: Depositphotos

Ona je rekla da je propis o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

- Kada izuzmemo velike hidroelektrane, proizvodnja iz obnovljivih izvora čini svega 4,5 odsto - kaže Mihajlovićeva.

- To je stvarno jako malo u odnosu na sve druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima u biomasi, geotermalnim izvorima i u solarnoj energiji, ali ga očigledno do sada nije iskoristila. Mi ćemo tim zakonom pokušati da napravimo prostor da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste. Biće promenjen dosadašnji sistem fid-in tarifa i uvešćemo aukcije za energiju iz obnovljivih izvora. Novitet u zakonima je i pravljenje velikog fonda za energetsku efikasnost. On je do sada bio mali i postojao je u okviru ministarstva. To je bio mali novac u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost.

Mihajlovićeva je navela da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz svih drugih međunarodnih fondova.

- U proseku se u Srbiji "baci" 40 odsto električne i toplotne energije zato što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova - istakla je Mihajlovićeva. - Naglasila je da će država kroz taj fond da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije jer, kaže, o njoj moramo da vodimo računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista