STIŽU NOVE INVESTICIJE U PANČEVAČKU RAFINERIJU

Promo

09. 01. 2021. u 13:48

VIŠE goriva evropskog kvaliteta, „doviđenja" mazutu sa sumporom i početak proizvodnje naftnog koksa u Srbiji, ukratko su benefiti koje je Srbija dobila kada je krajem prošle godine u pančevačkoj rafineriji počelo da radi novo postrojenje „Duboka prerada".

СТИЖУ НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ПАНЧЕВАЧКУ РАФИНЕРИЈУ

Foto: Promo

Sada, nekoliko meseci nakon početka rada ove fabrike vredne više od 300 miliona evra, iz NIS-a poručuju da to nije kraj ulaganjima u jedinu domaću rafineriju. Ova kompanija će nastaviti da investira u modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, najavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u intervjuu za RTS.

-Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga, koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i biće urađen u narednim godinama - naveo je Tjurednjev za RTS.

Kvalitet naftnih derivata je osiguran, a Tjurdenjev se osvrće i na pitanje koje najviše interesuje vozače, a to je cena goriva.

- Ova godina je upravo pokazala da niko ne može da prognozira cene nafte. Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećanjem efikasnosti rada i smanjivanjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta - navodi Tjurdenjev.

Kada je u pitanju dalji razvoj NIS-a, on kaže da je kovid-19 uz makroekonomske okolnosti na globalnom nivou dosta negativno uticao na kompaniju, ali je ona nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u izazovnom periodu očuvala stabilnost na tržištu, uz brigu o zdravlju zaposlenih i potrošača, naveo je prvi čovek NIS-a za RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024