IMA SREDSTAVA ZA NOVI PAKET POMOĆI: Ministar Mali o dodatnim merama podrške

E.B.T.

12. 01. 2021. u 16:55

ИМА СРЕДСТАВА ЗА НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ: Министар Мали о додатним мерама подршке

Foto: Tanjug/Rade Prelić

DODATNI paket pomoći privredi biće definsan do Sretenja, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, a trenutno se rade poslednje analize kako bi se na pravi način usmerio novac, odnosno kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

Ovo je danas rekao ministar finansija Siniša Mali ističući da su javne finansije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novu podršku privredi i građanima.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto - precizirao je Mali. - Nastavićemo da sprovodimo i garantne šeme, jer se to pokazalo kao odlična mera. To ćemo raditi u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što smo produžili postojeću garantu šemu.

On je podsetio da je u toku prošle godine na ovaj način ukupno je 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor. To je, kako je ocenio, umnogome doprinelo da naša preduzeća budu likvidna.

- Odgovorno vođenje javnih finansija i finansijska konsolidacija koju smo sproveli prethodnih godina, omogućili su nam da imamo jedan od najizdašnijih paketa pomoći u 2020. godini, kao i da nastavimo da pomažemo i u 2021. godini - naglasio je ministar.

U 2020. godini, kako navodi, ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu iznosio je 704 milijarde dinara, što je oko šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP-a. On je dodao da smo i pored izdašnog paketa pomoći zadržali javni dug ispod 60 procenata BDP-a, što je nivo koji propisuje Mastriht, a što je upravo osnova za novi paket mera pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)