IMA SREDSTAVA ZA NOVI PAKET POMOĆI: Ministar Mali o dodatnim merama podrške

E.B.T.

12. 01. 2021. u 16:55

DODATNI paket pomoći privredi biće definsan do Sretenja, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, a trenutno se rade poslednje analize kako bi se na pravi način usmerio novac, odnosno kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

ИМА СРЕДСТАВА ЗА НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ: Министар Мали о додатним мерама подршке

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ovo je danas rekao ministar finansija Siniša Mali ističući da su javne finansije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novu podršku privredi i građanima.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto - precizirao je Mali. - Nastavićemo da sprovodimo i garantne šeme, jer se to pokazalo kao odlična mera. To ćemo raditi u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što smo produžili postojeću garantu šemu.

On je podsetio da je u toku prošle godine na ovaj način ukupno je 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor. To je, kako je ocenio, umnogome doprinelo da naša preduzeća budu likvidna.

- Odgovorno vođenje javnih finansija i finansijska konsolidacija koju smo sproveli prethodnih godina, omogućili su nam da imamo jedan od najizdašnijih paketa pomoći u 2020. godini, kao i da nastavimo da pomažemo i u 2021. godini - naglasio je ministar.

U 2020. godini, kako navodi, ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu iznosio je 704 milijarde dinara, što je oko šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP-a. On je dodao da smo i pored izdašnog paketa pomoći zadržali javni dug ispod 60 procenata BDP-a, što je nivo koji propisuje Mastriht, a što je upravo osnova za novi paket mera pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili