NAŠA ZEMLJA ĆE NADMAŠITI DRUGE: Holandska ING banka ocenila pozitivno oporavak Srbije od kovid krize

B. Ca.

12. 01. 2021. u 17:31

SRBIJA će biti među malobrojnim zemljama koje će se potpuno oporaviti od posledica pandemije korona virusa u 2021. godini i sa rastom će nadmašiti mnoge druge. Ovo je, ocena holandske ING banke, koja se na globalnim rang listama godinama nalazi među 30 vodećih banaka u svetu.

НАША ЗЕМЉА ЋЕ НАДМАШИТИ ДРУГЕ: Холандска ИНГ банка оценила позитивно опоравак Србије од ковид кризе

FOTO: Depositphotos

- Već izvesno vreme smo konstantno optimistični prema perspektivama rasta Srbije i za sada se stvari odvijaju tim tokom - navodi se u analizi ING-a pod naslovom "Rast na Balkanu: od nule do heroja ponovo?", objavljenoj na zvaninčnom veb sajtu banke.

Ekonomski eksperti ING-a konstatuju u analizi makroekonomskih izgleda četiri bankanske zemlje - Srbije, Hrvatske, Bugarske u Rumunije, da će Srbiji verovatno biti od koristi najjači zamajac rasta u Evropi, i slažu se sa procenom naših vlasti da će pad srpske ekonomije iznositi samo 1,1 posto za 2020. godini.

- Srbija bi trebalo da bude jedna od malobrojnih zemalja koja će biti svedok potpunog oporavka na nivo pre pandemije do kraja 2021, i predviđamo rast BDP-a od 5,5 posto, nešto manji od zvaničnih procena te zemlje od 6,0 procenata, ali i dalje veći od većine tržišnih projekcija - navode analitičari ING-a.

Dodaju da će to u mnogome zavisi od brzine vakcinacije, te da se trenutno čini da kampanja vakcinacije u Srbiji ne ide u korak sa drugim zemljama EU.

- Ključ dobrog upravljanja ekonomskih usporavanja u 2020. bila je izdašna fiskalna podrška, koja je u osnovi jednaka budžetskom deficitu od približno 9,0 odsto BDP-a - ocenjuje se u članku. Za 2021. godinu, vlasti Srbije su, u dogovoru s MMF-om, postavile za cilj budžetski deficit od 3,0 posto BDP-a.

Kada je reč o inflaciji i monetarnoj politici, analitičari ING-a su mišljenja da nakon smanjenja referentne kamate na 1 odsto krajem prošle godine, Narodnoj banci Srbije ostaje vrlo ograničen prostor za dalje ublažavanje politike.

- Ključnu kamatnu stopu vidimo na nepromenjenom nivou tokom 2021. i u većem delu 2022. Tome pomaže mirna inflacija, za koji prognoziramo da će u proseku iznositi 1,7 procenata 2021. te 2,2 odsto u 2022 godini. Po pitanju deviznog kursa, stabilnost dinara ostaje centralni stub monetarne politike centralne banke, i očekujemo da će tako ostati 2021. godine.

Povodom kreditnog rejtinga Srbije, ekonomski specijalisti ING-a naglašavaju da su "impresionirani fiskalnom razboritošću države, pri čemu je vlada nedavno uspešno okončala nefinansirajući program MMF-a i razmatra sledeći program.

Što se tiče makroekonomskih izgleda ostalih analiziranih zemalja, iz ING banke predviđaju Hrvatskoj rast od 4,0 posto u 2021. godini, Bugarskoj od 3,3 procenta, a Rumuniji od 3,7 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere