VAŽNO DA RADI I PLAĆA POREZ: Kompanija "Frikom", najbolji deo nekadašnjeg PKB-a, dobija vlasnika sa Britanskih Devičanskih Ostrva

J. Subin

13. 01. 2021. u 09:46

KOMPANIJA "Frikom" do leta će dobiti novog vlasnika. U paketu sa njim, "Fortenova grupa" prodaće britanskoj firmi "Nomad fuds" - "Ledo" i "Ledo Čitluk".

ВАЖНО ДА РАДИ И ПЛАЋА ПОРЕЗ: Компанија Фриком, најбољи део некадашњег ПКБ-а, добија власника са Британских Девичанских Острва

Frikom je bio uspešan i u vreme PKB-a

O poslovnoj transakciji decenije u Hrvatskoj se govorilo još krajem prošle godine, a u igri su, uz Britance bile norveška "Orkli" i konzorcijum investicionih fondova "Ema kapital" i "J&T Prajvt Ekvilti grup". Iznos kojim se trguje, zasada nije objavljen, ali kako se spominje, nezvanična vrednost "Leda" mogla bi da iznosi oko 600 miliona evra, što je između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije.

Transakcija će biti gotova, kako prenose hrvatski mediji, tek posle dobijanja odobrenja od regulatora, tačnije od komisije za zaštitu konkurencije. U "Fortenova grupi" i "Frikomu" nisu mogli da komentarišu detalje, jer su potpisali da to čuvaju kao poslovnu tajnu, do okončanja postupka.

Srpski stručnjaci ovu transakciju ne žele mnogo da komentarišu, jer je to privatna firma, pa mogu sa njom da rade šta hoće. Uz to, iako se šuškalo da su pojedine domaće kompanije zainteresovane za kupovinu "Frikoma", to se nije dogodilo, naime, nije se sa njima čak ni pregovaralo.

Prema rečima ekonomiste Ljubodraga Savića, država je ovu kompaniju prodala kada nije bilo vreme, jer je ona bila najbolji deo PKB.

- Ljudi hoće da prodaju svoju privatnu kompaniju i nema šta tu mnogo da se priča - smatra Savić. - Ne verujem da je iko spreman da zatvori nešto što dobro funkcioniše, a "Frikom" dobro radi. Za Srbiju je sada bitno da ona zapošljava i plaća poreze i doprinose. Mi možemo samo na to da računamo. Ostalo ništa.

S druge strane, Savić smatra da je najveća šteta učinjena uništavanjem PKB, koji je nastao u močvari. Ogromna ulaganja bivše SFRJ, imao je sve, od njive do trpeze. Od zemlje, do primarne proizvodnje, između ostalog i "Frikoma".

- Sve je to neko svesno i sistemski uništio, jer je prodajom "Imleka" i "Pekabete" odsekao grane na kojima je PKB sedeo - kazao je Savić. - Sad tek vidimo da je hrana mnogo cenjena i da će to biti glavni resurs 21. veka. A mi, nažalost, prodajemo zemlju.

"Fortenova grupa" je osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom "Agrokora", kao rezultat nagodbe poverilaca. Inače, Srbija je 2003. godine prodala "Frikom" hrvatskom "Agrokoru". Ovaj koncern postao je vlasnik 55,4 odsto ukupnog kapitala industrije smrznute hrane PKB "Frikom", za 11 miliona dolara. Oni su tada bili u obavezi i da u narednih godinu dana u ovu kompaniju investiraju 17,5 miliona dolara.

NAJVEĆI GLOBALNI IGRAČ

SEDIŠTE kompanije "Nomad Fuds" je na Britanskim Devičanskim Ostrvima. To je jedan od najvećih evropskih i globalnih igrača na tržištu smrznute hrane. Oni se, međutim, ne bave proizvodnjom sladoleda, pa će kupovinom "Leda" i "Frikoma" upotpuniti svoj portfolio i ovim biznisom. Uz to, dobijaju dobro razrađen posao sa ledenom poslasticom i smrznutom hranom, na celoj teritoriji bivše SFRJ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili