STIŽE POMOĆ ZA GRAĐANE: Zaposleni bi mogli da dobiju minimalce od 32.000 do 48.000 dinara

E.B.T.

15. 01. 2021. u 07:05

СТИЖЕ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Запослени би могли да добију минималце од 32.000 до 48.000 динара

Struju ćemo u proseku plaćati 122 dinara mesečno više

NOVI paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Kako saznajemo, ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.

- Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu - objasnio je Mali.

- Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice.

Siniša Mali, Foto Tanjug

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi 1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.

POMOĆ I NAJSTARIJIMA

KAKO je najavljeno, novi paket mera obuhvatiće i dodatnu podršku za naše najstarije sugrađane u toku godine. Nastaviće se i kreditiranje privrede kroz garantnu šemu. To će se raditi u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što će država produžiti postojeću garantnu šemu.

I predsednik Aleksandar Vučić i ministar Mali najavili su da se razmatra dodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da će minimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade "na crno".

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da će zabrana otpuštanja biti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta. Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Kalimero

15.01.2021. 07:58

Ne dajete vi građanima nego firmama. Firme na vaših pola minimalca doda još pola i njima dobro a nama isto mi dobijemo minimalac. A to što ste dozvolili da se ne isplaćuje noćni rad i rad za državne praznike to je neka druga priča.

Sky

15.01.2021. 09:09

Moja supruga radi u prodavnici za minimalac. Kao i prethodna tri puta ona je bez obzira na pomoc drzave i dalje dobijala minimalac a radili su vise nego duplo bolje. Poslodavac je uplatio samo ono sto je drzava dala. Tako ce biti i za ovu pomoc. Drzava ce prebaciti polovinu minimalca ali ce poslodavci umesto cele plate plus te polovine minimalca dati samo celu platu i opet ostvariti neverovatnu dobit kao i do sada.

Saša

15.01.2021. 09:55

Ljudi. Ne dobijaju zaposleni ništa, dobijaju poslodavci. Nema u ovom komentaru nikakvih sarkastičnih skrivenih namera, i treba da dobiju, i više... Samo ispravite ovu praksu da pišete kako taj novac dobijaju zaposleni. Oni (mi) bi svakako primili platu koju su zaradili i ovo im (nam) nije dodatni džeparac, ovaj iznos ulazi u iznos ukupne mesečne zarade. Ovo je pomoć poslodavcima zbog drastično smanjenog obima posla kako bi se sprečilo (odložilo) otpuštanje radnika.

Dejan

15.01.2021. 12:54

Koja pomoc za gradjane.. mislite za vlasnike firmi. To je velika razlika.. Da vidim koja firma je uplatila bar minimalac. Plus to sto je drzava srbija dala radniku... bas me interesuje. I kao pomazemo radniku..... napravite reprtazu o tome. Koja firma dala platu plus minimalac od drzave.

Ana

15.01.2021. 13:45

Kojih 500.000 nezaposlenih? Ispada da svaki 11,12 covek nema posao. To nije tacno. U mojoj okolini retko ko ima posao. Pomoc treba da ide iskljucivo nezapislenima, a ovi drugi imaju. Ili, da se nezapislenima ponudi bilo kakva vrsta posla, ako zele da rade. Ako hocete u Evropu, tamo se pomazu najugrozenije grupe stanovnistva o kojimavi uopste ne brinete.