NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA: U fabrici "Fijat lastik" u Kragujevcu nezadovoljni izmenama pravilnika o radu

E. B. T.

15. 01. 2021. u 06:40

ZAPOSLENI u fabrici "Fijat plastik" u Kragujevcu nastavljaju danas jednosatni štrajk upozorenja, koji su započeli pre tri dana, zbog najavljenog smanjenja prinadležnosti, koje, kako ističu, ugrožava njihovu egzistenciju.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ШТРАЈКА: У фабрици Фијат ластик у Крагујевцу незадовољни изменама правилника о раду

Foto Privatna arhiva

Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata "Fijat plastik" kaže za "Novosti" da u prekidu rada učestvuju gotovo svi radnici tražeći da im se vrati ono što im je oduzeto izmenom Pravilnika o radu. On ističe da poslovodstvo još uvek ne želi da pregovara, i najavljuje da su spremni da štrajkuju do ispunjenja zahteva.

- Samo su nam regres smanjili više nego duplo, a time i prosek plate koja se računa u 12 poslednjih mesečnih primanja - objašnjava Miljković. - Mi ne možemo da pređemo preko toga da nam uzimaju hleb iz usta u ovom teškom periodu kada radnici imaju problema sa egzistencijom.

On navodi da je "Fijat" dobio prošle godine pomoć države za sve zaposlene u vidu minimalca, za pet meseci, kao i da se sve što proizvedu odmah proda. Do promene

ZAHTEVI

RADNICI koji štrajkuju od poslovodstva zahtevaju isplatu regresa u vrednosti prosečne zarade u Srbiji, isplatu toplog obroka od 20 odsto prosečne zarade, isplatu neradnih dana u iznosu od 65 odsto osnovne zarade, isplatu minulog rada od 0,5 procenata po godini radnog staža i isplatu za rad na državni praznik od 120 odsto preko osnovne zarade.

Pravilnika o radu došlo je nakon što su radnici odbili da potpišu novi Kolektivni ugovor ne prihvatatajući, kako kaže, izmene koje se odnose na umanjenje njihovih prava.

- Tu je bila i stavka da se odričemo prava na štrajk koje nam je garantovano Ustavom - kaže Miljković. - Onda je poslodavac jednostrano promenio Pravilnik o radu, a da nas nije ni obavestio, a to je dužan da uradi, jer smo mi reprezentativni sindikat. Jednočasovni prekid rada nastavljamo u petak i svakog radnog dana u "Fijatu" ćemo štrajkovati dok ne budu ispunjeni naši zahtevi.

U kompaniji "Fijat Krajsler automobili Srbija", koja je vlasnik "Fijat plastika", nisu hteli da komentarišu aktuelnu situaciju. Ta fabrika proizvodi delove za model "Fijat 500L" i elemente po porudžbini za druge automobile. Prema nezvaničnim informacijama zaposleni u "Fijat plastiku", kada se ne radi pun mesec, plata se kreće između 35 i 40 hiljada dinara, a kada se radi pun mesec plata je 40-44 hiljade dinara. To variranje, koje se kreće i do 10 hiljada, što je već postalo uobičajeno, već je preveliki udar na kućni budžet radnika, čak i bez aktuelnog smanjenja zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati