U FEBRUARU SPISAK ZA PRODAJU: Počinje javna rasprava o aktu koji reguliše vlasništvo države nad preduzećima

E. B. T.

16. 01. 2021. u 09:30

DANAS počinje javna rasprava o strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva.

У ФЕБРУАРУ СПИСАК ЗА ПРОДАЈУ: Почиње јавна расправа о акту који регулише власништво државе над предузећима

Foto Z. Jovanović

Do 4. februara, stručna javnost, relevantni organi i sve zainteresovane strane, moći će da upute svoje primedbe i sugestije na Predlog strategije državnog vlasništva i upravljanja državnim preduzećima od 2021. do 2027. godine kažu za "Novosti", u Ministarstvu privrede.

Glavni cilj strateškog akta je ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Srbija. Dokument je dostupan na internet stranici Ministarstva privrede i na portalu e-uprave

Ostalo je da se privatizuje još 78 preduzeća, a država treba da se opredeli u kojima od njih će zadržati vlasništvo. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je nedavno kazao da Strategija treba da bude usvojena do 12. februara, a Akcioni plan za sprovođenje tog akta u martu.

On je najavio da ove godine treba da bude oglašeno od 15 do 20 preduzeća za prodaju, a među njima su "Lasta", "Petrohemija", "Rad", i "Ivan Milutinović PIM". Očekuje se da će se u ovoj godini popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije. Državna preduzeća su sva privredna društva u kojima je Srbija vlasnik, uključujući i javna preduzeća. Sa primenom Strategije trebalo bi da se krene od sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka