FRILENSERI JOŠ NE PLAĆAJU: Država obustavila postupak kontrole zaposlenih na internetu dok se ne završe pregovori

J. Subin

20. 01. 2021. u 10:00

POSTUPCI kontrole frilensera zasad se obustavljaju. Time je delimično usvojen zahtev Udruženja radnika na internetu. Uz to, oni očekuju da će sledeće nedelje, zajedno sa Poreskom upravom, doći i do nekog ozbiljnijeg rešenja i konačnog stava oko problema sa plaćanjem poreza.

ФРИЛЕНСЕРИ ЈОШ НЕ ПЛАЋАЈУ: Држава обуставила поступак контроле запослених на интернету док се не заврше преговори

Ilustracija / Foto Depositphotos

A kada je reč o pregovorima, frilenseri ih tek očekuju. Problem bi trebalo da bude rešen tek donošenjem novog Zakona o nestandardnim oblicima rada, u čije će donošenje biti uključeni i predstavnici frilensera.

Ovako nam je ispričao Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, povodom sastanka koji su održali sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

- Slede nam sastanci sa direktorkom Poreske uprave i njenim pomoćnicima, kako bi mogli nešto konkretno da uradimo - istakao je Pogačar. - I dalje ostajemo pri zahtevu da naplata poreza i obaveza bude određena tek po donošenju novog zakona koji će to regulisati. Nijedna odluka zasad nije na snazi.

A kako nisu baš ni svi frilenseri isti, naročito kada je reč o zaradama koje su imali na godišnjem nivou, čini se da im država neće baš sve "oprostiti". Zbog toga je, kako nam objašnjavaju stručnjaci, ovaj problem kompleksan, jer su mnogi zarađivali veliki novac od, recimo, kockanja, dok je neuporedivo manja zarada onih koji su možda nekog podučavali preko interneta.

Čak je i premijerka Srbije istakla da će razgovori biti nastavljani, najviše iz razloga da bi se definisale kategorije za plaćanje poreza.

- Postoje ljudi koji su na onlajn klađenju zarađivali i više od 50.000 evra godišnje, pa je neverovatno da neko želi taj novac da unese u Srbiju, a da ne plati porez - kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić. - Od tog poreza plaćamo plate zdravstvenim radnicima, gradimo puteve, vrtiće, škole. Volela bih da vidim državu na svetu u kojoj možete da prihodujete 50.000 evra, a da ne platite porez. Nema te države. Nastavljamo razgovore.

Prema rečima Brnabićeve, na sastanku je insistirano da se tačno definiše ko predstavlja Udruženje i o kojoj kategoriji se razgovara. Kako smatra, nije u redu da se zarađuju milioni dinara a da se porez ne plati.

- Imate ljude koji izdaju stan na dan na Studentskom trgu, to je ogroman novac, a ne pada im na pamet da plate porez državi - naglasila je Brnabićeva. - Predstavnici Udruženja su imali mogućnost, pre nego što su izašli na ulicu, da ulože žalbu na rešenje, ali nijedna žalba nije stigla. Postoji mogućnost reprograma duga, otpisivanja dela kamate i o tome treba da pričamo, kako bi se sistem sačuvao. Ako to ne uradimo, ulazimo u prostor korupcije.

NE ODUSTAJU OD POČETNIH ZAHTEVA

POTREBNO je utvrditi realno stanje na osnovu kog će doći do obustave poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu. To je prvi zahtev Udruženja radnika na internetu, koji su istakli na sastanku sa nadležnima.

- Ne odustajemo od naših početnih zahteva - navodi se u saopštenju Udruženja. - U narednom periodu će se održati nekoliko sastanaka na kojima bi učestvovalo i Ministarstvo za rad, uz Ministarstvo finansija i Poresku upravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere