EU TRAŽI OD SRBIJE DA OGRANIČI SUBVENICIJE SEKTORU UGLJA Evropska Energetska zajednica poslala pismo

E.B.T.

20. 01. 2021. u 15:07

SEKRETARIJAT evropske Energetske zajednice (EZ) pozvao je vlasti država članica, među kojima je i Srbija, da detaljno preispitaju, odnosno ograniče subvencije sektoru uglja.

ЕУ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА ОГРАНИЧИ СУБВЕНИЦИЈЕ СЕКТОРУ УГЉА Европска Енергетска заједница послала писмо

Foto: Printscreen

Kako je objavljeno na sajtu EZ, u pismu svim nacionalnim vlastima koje daju državnu pomoć Sekretarijat ih upozorava na procenu mera u pogledu njihove kompatibilnosti sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti.

- Ugovorne strane su se više puta obavezale da će u potpunosti primeniti i sprovoditi pravne norme po pitanju ograničavanja državne pomoći za termoelektrane na ugalj, kao što je navedeno u zaključcima Ministarskog saveta od 17. decembra 2020. godine – podseća EZ. – Prema Ugovoru o energetskoj zajednici, ugovorne strane moraju osigurati zabranu svake subvencije koja narušava ili preti da će narušiti konkurenciju tako što će favorizovati određena preduzeća ili energetske izvore.

Državna pomoć, kako upozoravaju, može narušiti konkurenciju i uticati na prekograničnu trgovinu energijom, zbog čega je kontrola pomoći koju dodeljuje država od ključne važnosti za uspostavljanje regionalnog energetskog tržišta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)