MILIONI ZA DAME PREDUZETNICE: Četiri programa podrške malim i srednjim preduzećima

B.Caranović

21. 01. 2021. u 16:19

VLADA Srbije je na današnjoj sednici usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima za koje je izdvojeno dve milijarde dinara.

МИЛИОНИ ЗА ДАМЕ ПРЕДУЗЕТНИЦЕ: Четири програма подршке малим и средњим предузећима

Foto Ministarstvo privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković kaže da je reč o programu za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, programa podrške za započinjane poslovanja i porgama za mlade i žene preduzetnice, za koje se objavljivanje javnih poziva očekuje početkom februara. Prema njenim rečima, najviše novca, i to 1,55 milijradi dinara izdvojeno je za nabavku opreme, od čega bespovratni deo može činiti 25 odsto sredstava za ovu namenu, 70 odsto se dobija od banke ili lizing kuće, a pet odsto sredstava obezbeđuje sama firma.

Javni poziv za partnerske banke i lizing kuće koje obezbeđuju sufinasiranje u ovom programu očekuje se početkom februara nakon čega će biti objavljen javni pozivi za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Za program pomoći početnicima u biznisu izdvojeno je 150 miliona dinara, a Ministarstvo privrede sufinansira bespovratnim sredstvima 30, odnosno, 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava dok se ostatak dobija iz kredita Fonda za razvoj.Ministarka Atanasković navodi da je za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte obezbeđeno 200 miliona dinara.

- Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava koje čine do 20, odnosno 30 odsto investicije za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj - rekla je Atanasković.

Prvi put ove godine se realizuje program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

- Za ovaj program, koji je namenjen ženama i mladima do 30 godina starosti, izdvojeno je 100 miliona dinara - rekla je ministarka. - Program je kombinacija 35, odnosno 45 odsto bespovratnih sredstava, i povoljnog kredita Fonda za razvoj.Mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto srpske privrede i Ministarstvo kroz ove programe, koji su veoma povoljni u sadašnjim uslovima, nastoji da pomogne preduzećima.

Ministarstvo će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pomoći, osim finansijski i setom usluga koji obuhvata besplatne obuke informacije savetovanje i mentoring.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja