VELIKI DAN ZA SRBIJU! MALI POTPISAO MEMORANDUM: Izgradnja prve linije beogradskog metroa počinje krajem godine

Novosti online

22. 01. 2021. u 11:14 >> 11:20

MINISTAR finansija Siniša Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ! МАЛИ ПОТПИСАО МЕМОРАНДУМ: Изградња прве линије београдског метроа почиње крајем године

Foto: Printskrin

Mali je nakon potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije "Power C hina" i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl, rekao da su tim sporazumom definisana prava i obaveze francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa.


Ministar Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva.

- Danas je veliki dan za sve nas. Napravili smo veliki korak ka realizaciji ovog višedecenijskog sna. Krećemo u izgradnju prve linije beogradskog metroa. Dve francuske kompanije radiće na izgradnji elektrolinija i obezbediti kompozicije, a kinski partneri izvodiće građevinske radove. Sve se u klapa u jedan komplikovani mozaik, ali mi ćemo uspeti da ostvarimo ovaj veliki projekat - rekao je Siniša Mali.

Ministar je podsetio i kako je od najružnijeg dela grada nastao Beograd na vodi koji predstavlja najveće gradilište u Evropi.

- Naša ekonomija je stabilna, radimo na novim projektima koji iznova pokreću našu privredu. Takav je bio Beograd na vodi, takav će biti i metro - kaže ministar.

On je najavio da će vlada izaći sa predlogom novih mera pomoći privredi i građanima kroz nedelju dana.

- Zahvalio bih se i predsedniku Vučiću na poverenju koje nam je ukazao kako bismo završili ovaj projekat - zaključio je Mali.

Foto: Tanjug

 

PRVA LINIJA BIĆE DUŽINE 21,3 KILOMETRA I IMAĆE 21 STANICU

Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgradnja depoa na Maksiskom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva, u dužini od 21,3 km, sa 21 stanicom.

Dodao je da će druga linija ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije.


Preliminarna analiza pokazuje da će izgradnja obe linije metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra.

Mali ističe da to nije konačna cena, već da će ona zavisiti od rada na glavnom projektu za drugu liniju metroa, koji još nije urađen.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovavali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Lui-Falkoni.

Foto: Tanjug

 


MOMIROVIĆ: NAJKOMPLEKSNIJI INFRASTRUKTURNI PROJEKAT

Ministar Momirović istakao je da je lepo danas biti Beograđanin.

- Želeo bih da se zahvalim svima. Građani Beograda moraju da znaju da je realizacija izgradnje teška, ali moramo da je završimo u kratkom roku, to je najkompleksniji infrastrukturni projekat u gradu. Ovo su izuzetno vredni i uporni ljudi i oni će završiti ovaj projekat - ocenio je on.

Momirović je napomenuo da će metro umnogome promeniti sliku prestonice.

- Početkom četvrtog kvartala planiramo ozbiljne radove na gradnji metroa. Ubrzo ćemo imati 2 linije i povezati ih sa BG vozom. Imaćemo čist grad, bez automobila na svakom koraku - tvrdi ministar.

Foto: Tanjug

 


VESIĆ: METRO IMA NACIONALNI ZNAČAJ

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da Beograd sanja metro već 50 godina.

- Ništa se konkretno nije radilo na tom projektu do 2013. godine - naglasio je.

Prema njegovim rečima, to je najvažniji projekat u glavnom gradu, proglašen projektom od nacionalnog značaja.

Vesić je poručio da se u aprilu očekuje idejno rešenje za depo.

- Usvojićemo u oktobru generalni plan regulisanja šinskih sistema, regulisaćemo gde će biti stanice kao i kako će BG voz funkcionisati, predvidećemo novih 50 kilometara tramvajskih šina - najavio je.

Počeli smo sjajnu saranju

- Počastvovan sam što sam izabran u ime svoje kompanije i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji je odmah pokazao šta želi od ovog projekta. Zahvaljujem se i ministrima Malom i Momiroviću - kazao je Filip Delur

On je rekao da će saradnja biti plodotvorna.

- Počeli smo zaista sjajnu saradnju - ocenio je on.

Foto: Tanjug

 


MALI: GRADIĆEMO ŠEST AUTOPUTEVA, UPRKOS SITUACIJI SA PANDEMIJOM

Ministar Mali kaže da ćemo ove godine biti jedina zemlja u Evropi koja će graditi ukupno šest autoputeva uprkos situaciji sa pandemijom.

Mali je dodao da će Srbija imati najmanji pad BDP-a u Evropi u 2020. godini, kao i da će vlada već za par nedelja predstaviti još jedan program podrške našoj privredi.

-Projekat gradnje metroa je važan, jer nije samo stvar u tome da se podrže privreda i građani sa novcem već da se pronađu i novi izvori rasta. Takav je bio i projekat Beograd na vodi koji je pokrenuo našu građevinsku industriju i privredu, takav će biti i projekat beogradskog metroa - naveo je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode