ARHEOLOZI I NEIMARI U DVE TRAKE: Počinje istraživanje na lokalitetu "Konopljara" na Moravskom koridoru

Z. Radović

25. 01. 2021. u 08:40

STRUČNjACI iz Arheološkog instituta iz Beograda imaće rok od 50 dana da istraže lokalitet "Konopljara" koji se nalazi na trasi budućeg auto-puta Pojate - Preljina, na Moravskom koridoru.

АРХЕОЛОЗИ И НЕИМАРИ У ДВЕ ТРАКЕ: Почиње истраживање на локалитету Конопљара на Моравском коридору

Foto Tanjug

Na mestu gde je ucrtana leva kolovozna traka u zoni sela Čitluk, na teritoriji grada Kruševca, nalazi se zona koja će biti istraživana.

U "Koridorima Srbije" tvrde da će se ovi radovi odvijati paralelno sa izgradnjom auto-puta.

- Svi učesnici na projektu će uložiti napore da maksimalno koordiniraju sve neophodne aktivnosti, kako istražni radovi ne bi imali uticaj na planiranu dinamiku izgradnje auto-puta - kažu u "Koridorima".

- Prostire se na 3.000 kvadrata na 12 katastarskih parcela, na 24. kilometru budućeg auto-puta. Svi istražni radovi na ostalim lokalitetima su završeni.

KAMP ZA 1.400 RADNIKA

U "KORIDORIMA Srbije" kažu da je u toku izgradnja kampa u Kruševcu:

- Prostire se na 25 hektara i na tom prostoru se završava igradnja 108 objekata. U toku je opremanje nameštajem i mobilijarom, za potrebe boravka i smeštaja radnika kao i kancelarijski prostor za izvođača, nadzor i investitora. U kampu će biti omogućen boravak za 1.410 radnika. U okviru ovog kompleksa biće i dva restorana i prostor za rekreaciju.

Ovaj lokalitet otkriven je 2000. kada je građena obilaznica oko Kruševca. Prošle nedelje okončan je tender za izbor izvođača na istraživačkim radovima, a jedinu ponudu za posao vredan deset miliona dinara dao je Arheološki institut iz Beograda. Dok ne stignu arheolozi, neimari ovih dana vredno rade na izgradnji četiri buduća mosta na deonici koja će povezati Pojate i Preljinu.

- Na prva dva mosta, od kojih jedan premošćava železničku prugu Beograd - Niš i Jovanovačku reku, a drugi Južnu Moravu, u toku je izrada armirano-betonskih šipova i naglavnih ploča, dok se na preostala dva mosta, na Zapadnoj Moravi izvode platforme za potrebe izgradnje šipova - navode u "Koridorima Srbije".

- Izvode se i radovi na raščišćavanju terena na budućim pozajmištima i odlagalištima materijala za potrebe izgradnje nasipa auto-puta. Radovi na pripremi podtla i izgradnji nasipa će biti nastavljeni posle poboljšanja vremenskih uslova. Za izmeštanje postojećih instalacija u skladu sa zahtevima Projektne dokumentacije za auto-put, radovi će biti nastavljeni sledeće nedelje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)