SLIKA BUBE PODIGLA BURU: Evo šta treba da uradite ako u proizvodu pronađete nešto slično

E. B. TALIJAN

04. 02. 2021. u 10:51

CRVLjIVA čokolada, bubašvaba u musli štanglici, insekti u siru ili keksu, samo su neki od primera koji su neprijatno iznenadili srpske potrošače prethodnih godina.

СЛИКА БУБЕ ПОДИГЛА БУРУ: Ево шта треба да урадите ако у производу пронађете нешто слично

Foto NS uzivo.rs

Poslednjih dana javnost je uzburkalo otkriće presovane bube u išleru sa eurokremom, proizvodu kompanije "Svislajon". Kada se potrošaču desi da u hrani pronađe i neki od ovih neželjenih sastojaka, treba da sačuva ambalažu na kojoj se vidi lot i dokaz o kupovini. To savetuje Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Kupac to treba da slika i prijavi nadležnoj inspekciji kako bi oni utvrdili sve okolnosti i gde je došlo do propusta - objašnjava Alfirović. - Inspekcija ne postupa samo po prijavi, može i po službenoj dužnosti, ako postoje indicije da je došlo do problema u procesu proizvodnje.

Kupci se u ovakvim sistuacijama uglavnom ne obraćaju nadležnim ustanovama, već svoje iskustvo dele na društvenim mrežama. Zato ih nadležni organi stalno pozivaju da im dostavljaju prijave.

- Prošle godine podneto je 135 prijava potrošača koje su se odnosile na prehrambene proizvode biljnog porekla, a u 31 slučaju je potvrđeno da je kupac bio u pravu - navode u toj inspekciji. - Imamo jasno uspostavljene procedure koje se odnose na prijave potrošača, zasnovane na proceni rizika i dokumentovanju problema. Svaki proizvodni pogon se kontroliše u skladu sa procenjenim rizikom.

Oni objašnjavaju da prijava koja je zasnovana na proizvodu iz načetog originalnog pakovanja otežava postupak i dokazivanje na sudu, koji zauzima stav da to ne može biti validan dokaz o kontaminaciji proizvoda. S druge strane, za poljoprivrednu inspekciju, kako ističu, to je dovoljan znak da nešto nije u redu u procesu proizvodnje. Oni navode da kontrolom u pogonu tragaju za mogućim mestom kontaminacije i tek ukoliko tu utvrde nepravilnosti preduzimaju mere i podnose prijave.

U javnosti je lane odjeknula vest da su u čokoladi poznatog domaćeg proizvođača pronađeni crvi. Pre nekoliko godina se u štanglici "bonžite" osim muslija, našla i bubašvaba. Zbog tog slučaja je predsednik NOPS-a, Goran Papović, završio na sudu zato što je o problematičnom proizvodu obavestio javnost. Privatnu tužbu protiv Papovića, tešku 10 miliona dinara, podiglo je preduzeće "Ravanica", proizvođač "bonžite". U prvostepenom postupku Papović je bio osuđen, jer je sud ocenio da je toj firmi naneo štetu. Međutim, na višoj instanci je oslobođen, jer je utvrđeno da njegova namera nije bila da ošteti preduzeće, već je radeći svoj posao obavestio javnost kako bi zaštitio potrošače.

PROIZVOĐAČ PRIJAVLjUJE

ZAKON obavezuje proizvođača, ukoliko nešto nije u redu sa proizvodom, da ga povuče iz prodaje i da o tome obavesti nadležni organ. Ukoliko inspekcija utvrdi da postoje nepravilnosti i opasnost po zdravlje potrošača, ona, takođe, proizvođaču određuje zabranu prometa proizvoda i opoziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!