KO DOBIJA U TREĆEM KRUGU POMOĆ DRŽAVE, KADA I KOLIKO: Svi detalji paketa podrške i mera privredi i građanima

S. BULATOVIĆ

11. 02. 2021. u 17:36

PREMIJERKA Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali izašli su danas sa detaljima trećeg kruga mera privredi i građanima.

КО ДОБИЈА У ТРЕЋЕМ КРУГУ ПОМОЋ ДРЖАВЕ, КАДА И КОЛИКО: Сви детаљи пакета подршке и мера привреди и грађанима

Foto: I. Marinković

 Poslodavci će dobiti tri puta po polovinu minimalca za ukupno 1.505.093 zaposlena. Prva isplata minimalne zarade u sledi 8. aprila i odnosi se na mesec mart, a zatim posle toga slede uplate u maju i junu. Ugostitelji, hotelijeri, turistički vodiči i rent-a-kar agencije dobiće u julu po ceo minimalac za svakog radnika.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će za njih otvoriti Uprava za trezor, a odakle će novac moći isključivo da se prebaci na račun zaposlenog. Privrednici koji žele da koriste ove mere ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, i takođe ne mogu da isplaćuju dividende.

Kada je reč o prijavi za mere, potrebno je da se preko obrasca prijave na portalu Poreske uprave, i to počev od 1. marta. Ako subjekt inače ne podnosi poresku prijavu , on se ne prijavljuje, isto kao i prethodnog puta.

- U mesecu aprilu ćemo pomoći gradske hotele sa 350 evra po ležaju, odnosno 150 evra po sobi. Za to će biti izdvojeno oko 1,7 milijardi dinara - istako je Mali. - Osim ove sektorske mere, imaćemo još jednu koja se odnosi na posebno ugrožen sektor autobuskih prevoznika. Ovom podrškom, prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest meseci, a za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara. Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe. Za korišćenje ove mere Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objaviće u narednim danima javni poziv na svom veb sajtu, preko koga će prevoznici moći da podnose zahteve za subvenciju. Očekujemo da se sa isplatama počne u aprilu, kako bi oni prethodno imali dovoljno vremena da se prijave.

Foto: "Novosti"

I ove godine tako što će građani koji se budu prijavili dobiti ukupno 60 evra i to najpre u mesecu maju 30 evra, a zatim u novembru još 30. Potrebno je da se prijave na isti način kao i prošlog puta, preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra, a prijava će početi krajem aprila. Kao i prošlog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju već će biti automatski prijavljeni.

Najstariji će dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će ukupno u toku godine dobiti 110 evra.

- Takođe, želimo da dodatno obezbedimo likvidnost našoj privredi tako što ćemo izmeniti i dopuniti postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime ćemo obezbediti dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžiti njeno vreme trajanja. Osim toga, donećemo i novi zakon kojim ćemo kroz garantnu šemu u vrednosti od 500 miliona evra omogućiti podršku najugroženijim preduzećima - rekao je Mali.

Treći paket podrške vredi 249,4 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja