DOGOVORI PRODAVACA TEHNIKE NA RAČUN KUPACA: Postupci ispitivanja povrede konkurencije prošireni na još pet učesnika na tržištu

E. B. T.

25. 02. 2021. u 14:36

CENE elektronskih uređaja u Srbiji su više u odnosu na prosečne u Evropskoj uniji i pritom ujednačene, a mogući razlog za to je što ih maloprodavci u našoj zemlji ne formiraju samostalno, već ih određene kompanije diktiraju.

ДОГОВОРИ ПРОДАВАЦА ТЕХНИКЕ НА РАЧУН КУПАЦА: Поступци испитивања повреде конкуренције проширени на још пет учесника на тржишту

Ilustracija

Zato je Komisija za zaštitu konkurencije u septembru prošle godine pokrenula postupke ispitivanja povrede konkurencije protiv firmi "Komtrejd distribušn", "Roming elektroniks" i "Tehnomanija", a sada ih je proširila protiv povezanih učesnika "Gigatron eksport-importa", "Tehnomedije centar", "Emezeta Srbija", XLS i "Tehnomanije", koja je aktivna i na veleprojdajnom i na maloprodajnom tržištu.

Ispituje se da li su "Roming elektroniks" i "Tehnomanija" u prethodnih pet godina, a naročito lane i u 2019. godini, diktirali cene robe čiji su uvoznici, odnosno distributeri, kao i da li je "Komtrejd distribušn" to isto činio u navednom periodu za proizvode brenda "Tesla", čiji je vlasnik. Pod tom markom se prodaju tableti, mobilni telefoni, televizori, klima-uređaji.

Komisija je prošle godine analizirajući uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo elektronskim uređajima utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama prodavaca ova roba nudi pod identičnim ili gotovo identičnim cenama. U međuvremenu je proširila ispitivanje na druge firme na osnovu informacija i podataka do kojih je došla i 5. februara pokrenula je postupke i protiv njih.

- Osnovano se pretpostavlja da navedeni maloprodavci elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima "Komtrejd distribušn", "Roming elektroniks" i "Tehnomanija" - saopštila je Komisija. - To predstavlja povredu konkurencije.

Ti maloprodavci, koji su sa njima učestvovali u određivanju cene u daljoj prodaji su "Gigatron eksport-import","Tehnomedija centar","Emezeta Srbija", XLS i "Tehnomanija". Komisija je pozvala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu da doprinesu utvrđivanju činjeničnog stanja da im to dostave.

TELEVIZORI

KOMISIJA za zaštitu konkurencije je tokom analize urađene prošle godine utvrdila da su cene elektronskih uređaja u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne u Evropskoj uniji. Na primer, televizori su u našoj zemlji bili skuplji za 33 do 39 odsto nego u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatu vrednost 27 procenata, dok je kod nas 20 odsto. Između ostalog, utvrđeno je i da šest maloprodavaca ima identičnu cenu za određeni model televizora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)