U TREĆEM PAKETU POMOĆ I ZA NEZAPOSLENE: Ministar Mali najavio - "Država želi da pomogne i onima koji su tokom pandemije izgubili posao"

Novosti online

04. 03. 2021. u 18:56 >> 18:56

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će, u okviru trećeg paketa pomoći države, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, pomoć dobiti i nezaposleni.

У ТРЕЋЕМ ПАКЕТУ ПОМОЋ И ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ: Министар Мали најавио - Држава жели да помогне и онима који су током пандемије изгубили посао

Foto: Instagram

- Država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa. Dakle, pomažemo svim građanima, i nezaposlenima na KiM i u centralnoj Srbiji, pomažemo privredi i pokrivamo sve koji su osetili negativne posledice pandemije. Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimio na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje- istakao je Mali.

Podsetio je da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima početi 28. aprila i da će biti organizovana kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za Trezor.

- Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Dovoljno je da se jednom prijave, a druga isplata od 30 evra će im stići automatski. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju, jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja- rekao je Mali.

Ministar objašnjava da da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra. 

- To je novina kada je pomoć za građane u pitanju, još razmišljamo o modalitetima i uskoro izlazimo i sa tim predlogom- kaže Mali i dodaje da je to još jedna potvda da smo kao država spremni da pomognemo i najveći teret krize preuzmemo na sebe.

Ministar objašnjava da smo paketima pomoći privredi izbegli najgora scenarija, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, jer je država reagovala pravovremeno. Podseća da stopa nezaposlenosti, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi 9 odsto i da je niža nego 2019., pre pandemije. 

- Godine 2013. stopa nezaposlenosti bila je čak 25.9 odsto.  Teške reforme koje smo sproveli zahvaljujući predsednikuAleksandru  Vučiću dovele su do toga da danas imamo suficit u budžetu već četiri godine zaredom, da gradimo fabrike, auto-puteve, bolnice, da dovodimo velike investitore i da sada imamo novca za tri paketa pomoći kako bismo sačuvali ne samo ekonomiju, već i građane. Sa masovnom imunizacijom, jer je vakcina postala oruđe za ekonomski oporavak, za nekoliko meseci otvorićemo potpuno našu ekonomiju i nastavićemo da nižemo uspehe- kaže Mali. 

Dodaje da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto i da je potpuno pod kontrolom, za razliku od mnogih zemalja. Podseća da je naša zemlja zabeležila najbolje rezultate Evorpi, što je potvrdio i Republički zavod za statistiku.

- Imali smo najmanji pad BDP-a u Evropi, samo minus 1. I kao što vidite, mnoge druge zemlje, koje su razvijenije od nas, pale su mnogo više, pre svega, Italija, Španija i Francuska.

Dodaje da je država paketima pomoći uspela da sačuva proizvodne kapacitete. Za razliku od prethodne godine, novina je da sada polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju i velika preduzeća.

- Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Kada je reč o uslovima za korišćenje ove mere, privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende- ističe ministar.

Dodatno će se pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji, kaže Mali. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, dodaje ministar, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Prošle godine tu pomoć je dobilo 312 hotela.

Mali naglašava da paket predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica. „Autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći“, rekao je on.

Na pitanje kako komentariše kritike da je pomoć trebala biti usmerena samo na najugroženije, Mali kaže da su se vodili drugom politikom, a to je da treba pomoći celoj privredi, jer su krizu koju je izazvala pandemija, osetili svi, i mala, srednja ali i velika preduzeća, u manjoj ili većoj meri.

- Ako saberemo celokupnu pomoć zajedno sa prošlom godinom, dakle sva tri paketa, dobijate ukupno 8 milijardi evra, a možda čak dođemo i do hiljadu milijardi dinara- kaže Mali.

Objašnjava da mu je najvažnije to što je država na ovaj način stvorila poverenje kod građana i privrede da, kada god je kriza, na državu se možete osloniti.

Napomenuo je i da je Srbija možda jedina zemlja u Evropi koja je ove godine povećala zarade u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu i da ne odustaje od plana „Srbija 2025“ gde će prosečna plata biti 900 evra. Podsetio je da će do kraja godine biti izgrađeno čak osam auto-puteva.

- Prioritet nam je, osim očuvanja života ljudi i privrede, i podizanje standarda građana i tome smo veoma posvećeni- ističe Mali.

Ministar se osvrnuo i na borbu protiv sive ekonomije i istakao značaj nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ naglasivši da smo 2020. imali bolju naplatu poreza na dodatu vrednost nego 2019. Najavljuje uskoro i još jednu nagradnu igru, a cilj je podizanje svesti građana o značaju borbe protiv sive ekonomije.

- Uzimanjem fiskalnih računa borimo se protiv sive ekonomije, dajemo novac u budžet za izgradnju autoputeva, nabavku lekova i vakcina, izgradnju škola i bolnica, na kraju krajeva, upravo boljom naplatom PDV-a imamo novca i za sve pakete pomoći- rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije