SUNCE GREJE I ZARAĐUJE: Novi zakon o obnovljivim izvorima omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju

E. B. TALIJAN

06. 03. 2021. u 13:35

NOVI Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, omogućava građanima da proizvodeći zelene kilovate, iz solarnih panela na svojim kućama i zgradama, ostvare uštede i smanje račune za struju.

СУНЦЕ ГРЕЈЕ И ЗАРАЂУЈЕ: Нови закон о обновљивим изворима омогућава домаћинствима да стварају енергију

Foto N. Fifić

Tako je ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno objasnila ovu novinu predviđenu tim aktom. Kako za "Novosti" kažu u nadležnom Ministarstvu, procenjuju se da bi ulaganje građana u proizvodnju solarne energije moglo da se isplati u roku od jedne decenije.

- To znači, ako je životni vek jedne solarne mini-elektrane oko 25 godina, rok otplate investicije će biti oko 10 godina, a narednu deceniju i po donosiće čistu uštedu - ističu u ministarstvu.

Trošak za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje ima mesečnu potrošnju od 400 kilovat-časova, iznosio bi od 4.000 do 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovat-časova struje, i košta oko 1.000 evra. Potrebno je da se postavi solarna elektrana instalisane snage četiri do pet kilovat-časova koja zauzima prostor od 30 kvadratnih metara.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, količina energije koju domaćinstvo može da proizvede iz solarnih panela zavisi od lokacije i od snage elektrane, a građani se opredeljuju na osnovu sopstevnih analiza, profila potrošnje struje, finansijskih koristi i mogućnosti. Zakonom je predviđeno da domaćinstva energiju koju proizvedu u svojoj mini-elektrani prvo moraju da iskoriste za sopstvenu potrošnju, a višak mogu da skladište i plasiraju u mrežu. Kada kupac-proizvođač, koji se naziva i prozjumer, nema dovoljno energije iz sopstvenih kapaciteta, dopunjava svoje potrebe iz mreže, a kada proizvodi više nego što troši, onda višak vraća operatoru.

Još se ne zna po kojoj ceni će "EPS snabdevanje" otkupljivati ove viškove struje, da li po istoj po kojoj je sam EPS proizvodi ili po nižoj. A, to je jedna od bitnih stavki koja bi mogla da utiče na odluku potrošača da koriste solarnu energiju. Odnos između domaćinstva i snabdevača električnom energijom definisaće se kroz ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem ili neto obračunom. Proizvodnja solarne energije varira tokom godine. Neto merenje omogućava skladištenje energije kada solarni paneli stvaraju više struje nego što je potrebno, da bi kasnije mogla da se koristi.

- Kod neto merenja snabdevač ne otkupljuje direktno energiju, već kupcu-proizvođaču na kraju obračunskog perioda izdaje račun za razliku između preuzete i predate struje - navode u Ministarstvu. - Neto obračun podrazumeva da kada postoji višak isporučene energije u jednom obračunskom periodu, onda se radi finansijsko poravnanje između snabdevača i kupca-proizvođača u skladu sa ugovorom koji su međusobno sklopili.

SATI

ZA proizvodnju solarne energije značajno je da Srbija, na većem delu svoje teritorije, ima znatno veći broj časova sunčevog zračenja u odnosu na mnoge evropske zemlje, između 1.500 i 2.200 časova godišnje.

BEZ POSEBNIH SUBVENCIJA

MNOGE države obezbeđuju subvencije, kao što je kreditiranje za postavljanje solarnih panela, kako bi podstakle potrošače da postanu kupci-proizvođači, koji se nazivaju i prozjumeri. Međutim, takve mere kod nas nisu planirane.

- Uvođenje kategorije kupac-proizvođač predstavlja podsticajnu meru samu po sebi - ističu u ministarstvu. - To pruža mogućnost krajnjim kupcima da smanje svoju potrošnju u toku dana, odnosno u toku više tarife, i tako naprave uštede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir