TAKOVO PEČAT TAJNE ISTORIJE: Uticaj iz senke na dinastiju Obrenović

Milorad Bošnjak

20. 08. 2020. u 07:15

DRUGI srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića počet na Cveti 1815. u Takovu i Gornjoj Crnući (seocetu pod Rudnikom, prvoj prestonici slobodarske i moderne Srbije pre Kragujevca i Beograda!) trajao je, u vojničkom smislu, nekoliko meseci, ali do konačnog cilja - obnovljene srpske državnosti, samostalnosti kao kneževine, zatim prve srpske kraljevine posle Nemanjića! - dovodi mukotrpnim tajnim pregovorima sa Turcima i njihovim postepenim ustupcima Srbima.

ТАКОВО ПЕЧАТ ТАЈНЕ ИСТОРИЈЕ: Утицај из сенке на династију Обреновић

Foto dokumentacija "Novosti"

I, paralelnim etapnim, još tajnijim pregovorima sa drugim silama konkurentskim Otomanskoj imperiji koje su, po svojim geopolitičkim interesima, Srbiji čak i u vrlo kratkim vremenskim razmacima, a za nju tesnacima, bile saveznice i protivnice! U evropskom zamešateljstvu, Srbija uspeva da, tajnim vezama, isposluje dalekosežne, efektivne i vrlo stabilne diplomatske prodore: blagovremenim korišćenjem zategnutih odnosa među silama u vazda rovitoj Evropi, i njihovih unutrašnjih pitanja, u kojima su se knez Miloš i njemu poverljivi srpski državotvorci dobro snalazili, uz sigurnu pomoć "duge tajne ruke sa strane".

UTICAJ na javno državničko i delanje iz senke dinastije Obrenović, od knjaza Miloša do svih kasnijih srpskih vladara iz tog srpskog vladarskog krila, kao i na rad njenih nevladarskih srodnika iz pobočnih linija, vršili su svi evropski dvorovi. Prvo za svoju, ali i za korist Obrenovića i Srbije. Kako koji: bračnim vezama, preko ezoterijskih i političkih tajnih organizacija, tajnih družbi i službi... Spone Obrenovića sa tim bratstvima istorija je površno rasvetlila. Ona su, preko "filijala" u Srbiji, direktne veze sa Obrenovićima učvršćivala i za svoj račun, koji se često nije poklapao sa interesima vladarskih kuća Evrope!

Dvorovi su, uz Vatikan, od pogroma templara 1307. (i smrti francuskog kralja Filipa IV Lepog i pape Klementa V ubrzo i upravo zato!) bili krunski protivnici masonerije, ali ne svi. Tajnim društvima su trebali Obrenovići, i obrnuto. Ustaljeno geopolitičko pravilo: prevrat, državni udar, što je Drugi srpski ustanak bio, mada etapni, ne blankistički ili izveden brzo na drugi način, nigde ne uspeva bez prethodno obezbeđene pomoći iz inostranstva. U obrenovićevskoj Srbiji, taj obostrani interes ostvarila su tajna društva. Deo vladarskih i pobočnih Obrenovića im je pripadao, drugi (ne svi) su im bili "na vezi". Dokazuje to simbolika tajnih društava na, za Milošev ustanak i decenijama posle, važnim i danas postojećim zdanjima.

SLEDIMO te simbole najpre na istorijskoj crkvi brvnari Svetog Georgija Velikomučenika u Takovu, za Obrenoviće i vascelu Srbiju ishodišnom hramu uz čiji oltar, ikonostas i, nadasve, njenu i danas postojeću spoljnu simboliku je blagosiljan Drugi srpski ustanak. Po podacima SPC, 1795. (dvadeset godina pre ustanka) na poziv viđenih Srba gradili su je majstori iz Osata u istočnoj Bosni. Čuveni Osaćani su gradili i druge sakralne i svetovne objekte od drveta.

"Ta crkvica je ornamentisana islamističkom simbolikom spolja, koja na njoj stoji i danas, mada u svojoj unutrašnjosti izgleda kao većina iskonskih pravoslavnih bogomolja!" - objavili su neki publicisti našeg doba. Ali: posmatrač laik i simbolog, na licu mesta se uvere u tu netačnost! Naizgled jednostavna, u smislu poruke savremenicima ustanicima i budućoj slobodnoj Srbiji, crkva je ornamentisana simbolizmom evropskih tajnih društava! Izgrađena na temelju iskonskog hrama, devet godina pre Prvog srpskog ustanka iz 1804. i 20 godina pre početka Drugog iz 1815. simbolički je značila mnogo više, nego što javnost zna. Kome sve?! Srpskim finansijerima njene gradnje pre određivanja i Karađorđa i Miloša za ustaničke vođe? Tajnim društvima, saveznicima Obrenovića i ustanika u oslobođenju Srbije?!

TAJNI ZNACI NA ZADUŽBINAMA

SAKRALNE i svetovne zadužbine Obrenovića, od takovskog kraja kolevke te dinastije pa širom Srbije, živopisane su ezoterijskom simbolikom. Levo od ulaza u crkvu Svete Trojice, zadužbinu knjaza Miloša u Gornjem Milanovcu (kojeg je 1853. osnovao knez Aleksandar Karađorđević !) stoji svevideće oko u pravilnom trouglu. Nema priznate masonske lože, bez tog znaka! Ima navoda, da to oko u hrišćanstvo ušlo preko Nazarena. Masonerija je taj simbol preuzela iz staroegipatskog kulta Oziris-Horus. Svevideće oko u trouglu stoji i u manastiru Vujan, zadužbini Obrenovića a više Nikole Milićevića Lunjevice, dede kraljice Drage Obrenović, finansijera oba srpska ustanka i tajnog diplomate. Sveti Jovan Krstitelj, zaštitnik i bratstva masona (trostepenog) u zadužbinama Obrenovića vidi se sa podignutom desnom rukom, karakteristično spojenog palca i četvrtog prsta. Spojeni desni palac i domali prst, jedan je od znakova masona širom sveta. Jedna od najlepših ikona Jovana Krstitelja sa tim znakom krasi desnu stranu ikonostasa crkve Svetog Save na Savincu, iznad Brusnice, kolevke Obrenovića. To je prva crkva zadužbina knjaza Miloša još iz 1819. godine! Iznad nje je postojao istoimeni manastir, čiju tradiciju i značaj monasi pokušavaju da obnove. U važnim crkvama, ali i u određenim masonskim ložama, Isusa Hristosa, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Nikolu, ikonopisci i zografi su tako predstavljali.

Nad bočna vrata uklesana je pravilna šestokraka zvezda, sastavljena od dva istostranična trougla. Znak biblijski, što delimično jeste, a ne i ezoterijski, slobodnozidarski?! Ta zvezda je obavezna insignija u masonskoj loži. Stilizovana šestokraka zvezda, bez unutrašnjih linija kao ova prethodna, isklesana je iznad glavnog ulaza u crkvicu, na desnoj strani. Iako stilizovana, ona je vrsta "plamene zvezde" - jednako nezaobilazne masonske insignije!

DUŽ obe strane dovratka glavnog ulaza, uklesani su cvetovi ljiljani, sa po tri latice: simbolika Sionskog priorata i Reda ljiljana, tajnih bratstava nerazdvojivih od masonskog! To je simbolika i rodbinskog trougla Merovinzi-Anžujci-Balšići, a Balšićima su Obrenovići bili srodnici. Sa obe strane dovratka, isklesana je vinova loza sa ezoteričkim poretkom zrna grožđa, istovetna simboličkoj lozi koja stolećima ukrašava "tapise" u nekim priznatim masonskim ložama (nisu to nikakve tapiserije, kako neki autori pišu, a deo javnosti veruje). I tapis je insignija u svakoj pravoj, potpunoj i priznatoj loži. Ta "skrivena" poruka sa crkvice glasi: sled predaka i njihovih tajnih delanja nastavlja se u redosledu i tajnom delanju potomaka!

I oko bočnog ulaza u takovski hram, pre više od dva veka uklesana je drugačija loza, sa mogućom istom porukom. Predstavljaju li obe loze takovski kraj kao vinogradarski? Malo verovatno, mada je i u njemu vinova loza uzgajana, ali zanemarljivo malo u odnosu na narodski rečeno "župnije" krajeve za grožđe: Topolu, Oplenac, Župu Aleksandrovačku... Jasno se poznaje simbolizam tajnih bratstava na takovskoj brvnari: svi pomenuti simboli, na jednom mestu, skupa posmatrani, imaju nedvosmisleno drugačije značenje i značaj - pečat tajne istorije! Daj bože, da budu istraživani!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna