Spasavanje srpskih svetitelja

Boris Subašić

11. 09. 2020. u 20:30

ARHIV SANU decenijama je skrivao Grujićevo svedočanstvo o tome kako je sa majorom Vermahta Rajsvicom spasavao mošti srpskih svetih vladara kneza Lazara, cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića 13. i 14. aprila 1942. godine.

Спасавање српских светитеља

Foto dokumentacija "Borbe"

- Iz Mitrovice smo krenuli za manastir Šišatovac. Pred manastirskom kapijom dočekali su nas hrvatske ustaše, domobranci i oružnici, sa delovima nemačkih trupa sastavljenih od domaćih Nemaca. Predstavnici te vojske i žandarmerije izvestili su našeg pratioca Rogoza, hrvatskog časnika za vezu, da su svi putevi oko manastira vojnički osigurani i da možemo mirno svoj zadatak u manastiru izvršiti.

Manastirom je kao komesar upravljao folksdojčer Ditrih, koji je u konake uselio mnogobrojnu porodicu.

- Otvorio nam je crkvu i odveo nas pred prestonu ikonu Hrista Spasitelja pred kojom je ležalo sveto telo kneza Stevana Štiljanovića, obavijeno pokrivačima. Njima je bilo pokriveno i ranije dok je ležalo u kovčegu bogato ukrašenom srebrnim ornamentisanim i pozlaćenim okovom i medaljonima petorice svetitelja u emajlu. Taj kovčeg, kao sve druge dragocenosti manastirske odnelo je još prošlog leta naročito poverenstvo izaslato od hrvatske vlade u Zagrebu, pod vodstvom g. Vladimira Tkalčića, direktora muzeja za umetnost i umetnički obrt. Tom prilikom skinuta je sa glave svetiteljeve i odnesena srebrna kruna, kao i druge dragocenosti, kojima je bilo ukrašeno svetiteljevo telo - zabeležio je Grujić.

IZ OLTARA su odneseni svi najpotrebniji predmeti za bogosluženje, a riznica je bila potpuno ispražnjena. Pošto su mošti despota Stefana stavljene u kovčeg i utovarene u nemački kamion, spasilačka misija je nastavila put do manastira Jazak, koji je bio potpuno opljačkan.

- Tu su nas na sličan način kao i u Šišatovcu dočekale hrvatska i nemačka vojska. Svete mošti cara Uroša našli smo u njegovom starom kovčegu. Ali kad smo otvorili kovčeg odmah nam je pala u oči nemila slika razbacanih svetiteljskih kostiju u najvećem neredu. Skupoceni pokrivač sa njih je skinut i odnesen, a ispod njih je nečija ruka vršljala tražeći po svoj prilici tobože neko skriveno blago, pa je tom prilikom ispreturan i ceo kostur. Od vrednosnih predmeta ostala je samo stara episkopska mitra bez dragocenog metala i veza na svetiteljskoj goloj lobanji - beležio je Grujić.

IZ MANASTIRA Jaska misija stiže u Rumu kasno po podne 13. aprila.

- Tu sam zamolio hrvatskog oficira za vezu g. Rogoza da nam dopusti da sveta tela cara Uroša i despota Stefana smestimo u rumsku Sabornu crkvu, da ne bi morala noćiti u kamionu. On nam je izašao u susret te smo od porodice komesara te crkve, jednog rumskog Nemca dobili crkvene ključeve. Dotle su vojne vlasti naredile da jedan vod domaćih nemačkih trupa oda počast moštima srpskih svetitelja i održava stražu kraj njihovih kovčega.

Za vreme prenošenja svetih moštiju i postavljanja straže došli su u crkvu mnogi Srbi, ali i Nemci.

Sutradan ujutro srpska i hrvatska komisija u pratnji zastupnika nemačkih okupacionih vlasti dr Rajsvica i hrvatskog oficira za vezu bojnika Rogoza odvezla se do sela Stejakovaca svojim automobilima. Tu ih je dočekalo šest zaprega najimućnijih Srba domaćina.

- POSLE dvosatne vožnje kroz teško sremsko blato došli smo u manastir Bešenovo gde je na sam dan objave rata nemačkog rajha Jugoslaviji 6. aprila 1941. godine bilo sklonjeno sveto telo kneza Lazara kosovskog mučenika, iz manastira Vrdnika - Ravanice. Svete mošti kneza Lazara našli smo u njegovom kovčegu u kome je donesen iz Vrdnika. I ovde, kao i kod cara Uroša i kneza Stevana Štiljanovića odnete su sve dragocenosti koje su se nalazile na moštima. Iz manastira Bešenovo, kao i iz Šišatovca i Jaska odnesene su u Zagreb sve dragocenosti, ne samo iz riznice, nego i iz oltara i sa svetog prestola.

MOŠTI kneza Lazara su utovarene u nemački vojni kamion i misija je oko 11 pre podne stigla u Rumu.

- Tu nas je pred crkvom dočekala masa sveta na kojoj su Srbi ponovili želju da im se dopusti kratko vreme odstojati u molitvi pred svetiteljskim kovčezima, ali je hrvatski oficir za vezu i ovom prilikom izjavio da mu to nije moguće dozvoliti. Oko 14 časova izneseni su iz rumske Saborne crkve kovčezi s moštima cara Uroša i kneza Stefan Štiljanovića i smešteni u nemački transportni kamion pored kovčega s moštima kneza Lazara. I tom prilikom jedan vod nemačkih domaćih trupa odao je vojničku počast svetim moštima.

ZLOČIN "DECE ZAPADA"

SVEDOČANSTVO o prenosu svetih moštiju ostavio je i dr Svetozar Dušanić, direktor Muzeja kneza Pavla. "Jedan od najtragičnijih trenutaka svoje istorije srpski narod doživeo je kad su iz Srema donesene mošti trojice njegovih svetitelja vladara. Sakupljeni vernici Srpske pravoslavne crkve bili su puni bola i tuge sa suznim očima, sumorna i mračna izgleda, kao što je bilo i olovno zimsko nebo iznad njih, svesni teškog momenta svoje istorije toliko puta krvlju i stradanjima pisane. Te zločine ne vrše turska plemena već arijevci i "Evropejci" deca Zapada, koja se razmeću svojom hiljadugodišnjom hrišćanskom tradicijom. Niko od nas nije mogao nikada da pretpostavi da će doći vreme kada će srpski narod doživeti od 'bratske ruke' nebratskog hrvatskog naroda tako strašne udarce..."

Ispred kamiona je išao automobil s hrvatskim oficirom za vezu i komisijom, a iza njega auto sa srpskom komisijom uz koju je bio i fon Rajsvic, koji je bio garancija da se neće pucati na Srbe. Konvoj je stigao oko četiri po podne u Zemun, gde je na Rajsvicovo insistiranje postrojena četa hrvatske mornarice da oda počast srpskim svetiteljima.

Kamion je pored tog počasnog stroja nastavio put preko železničkog mosta prema Beogradu.

SA DRUGE strane reke čekala je delegacija na čelu s predstavnikom ministarstva prosvete i vera Velmar-Jankovićem i pukovnikom Aleksandrom Radulovićem, a četa Srpske državne straže odlala je vojničku počast dok su kovčezi s moštima iz nemačkog kamiona prebacivani u srpsko vozilo Crvenog krsta koje je oko 17 časova dovezlo mošti pred Sabornu crkvu.

- Tu su ih dočekala preosvećena gospoda episkopi na čelu sa skopskim mitropolitom Josifom, zamenikom srpskog patrijarha, mnogobrojni sveštenici obučeni u svečana crkvena odejanija i kaluđeri s panakamilavkama, pored velikog broja naroda koji je i bez specijalnog obaveštenja saznao za prenos moštiju - napisao je Grujić. - Mošti su iznesene iz automobila i posle obilaska oko crkve smeštene ispred ikonostasa, gde su danima dolazile reke Beograđana da im se poklone. S tim je završena i moja misija za prenošenje moštiju srpskih svetitelja iz Fruške gore za Beograd.

Grujić je napomenuo sa zahvalnošću ulogu Rajsvica.

- Predstavnik nemačkog Rajha gospodin dr Rajsvic pokazao je ovom prilikom ne samo običnu kurtoaziju kulturnog čoveka nego i pravilno shvatanje našeg nacionalizma i duboko saosećanje sa nama. Moje je mišljenje da bi tom čoveku u pravom smislu te reči trebalo dati i posebno zvanično priznanje naših vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)