VITEZ FILMA: Najdraža su priznanja koja dolaze od publike

Radmila Radosavljević

30. 09. 2020. u 08:22

LEPO je i važno primiti nagrade kada su one visoke i ugledne, i puno mi znači što sam ih dobio. Ali za svakog filmskog autora koji iskreno voli sedmu umetnost ipak su najdraža priznanja koja dolaze od publike, pogotovo one internacionalne, jer mi filmove prevashodno pravimo za gledaoce, govorio je Goran Paskaljević.

ВИТЕЗ ФИЛМА: Најдража су признања која долазе од публике

"ČUVAR PLAŽE U ZIMSKOM PERIODU" / Foto Dokumentacija "Borba"

Naš legendarni reditelj i scenarista, maestro koji je bio zaljubljen u film, kako ga opisuju kolege iz zemlje i inostranstva, preminuo je 25. septembra u bolnici u Parizu, i od njega se ovih dana opraštaju brojni poštovaci u zemlji, regionu i u Evropi.

O njegovom iznenadnom odlasku, s velikim pijetetom i poštovanjem pišu francuski mediji, podsećajući na njegovu izuzetnu karijeru, svetske nagrade koje je osvojio, ali i na to da je Paskaljević bio srpsko-francuski reditelj, dobitnik njihovog najvišeg nacionalnog priznanja, Ordena za umetnost i književnost.

Kako u svojoj posveti ističe slavni producent Antoan d'Klermo Toner, uz osvrt da je zajedno sa Paskaljevićem producirao njegove filmove "Tuđa Amerika", "Bure baruta", i bio koproducent filma "Kako je Hari postao drvo", on je ostavio sjajan trag u francuskoj i evropskoj kinematografiji.

"Bio je vitez filmske umetnosti, Paskaljević je snimao po Evropi i svetu, i pripadao je svim kulturama - jugoslovenskoj, srpskoj, češkoj, francuskoj, španskoj, italijanskoj, irskoj, induskoj...

Njegova veličina, pored izuzetnog rediteljskog dara, bila je i u tome što je imao duha da sve te kulture iskreno razume", napisao je Antoan d'Klermo, najavljujući da je u planu retrospektiva Paskaljevićevih filmova u Francuskoj kinoteci.

Goran Paskaljević / Foto Dokumentacija "Borba"

Vrlo emotivnu posvetu našem Paskaljoneu dao je Pjer-Anri Delo, osnivač sekcije posvećene nezavisnom autorskom filmu, jedne od najvažnijih, pored glavnog takmičarskog programa, na Kanskom festivalu.

U španskim medijima, ističući da je Paskaljević bio zvezda, sa dva Gran- prija u San Sebastijanu, tri Gran-prija u Valjadolidu i nagradom za životno delo koju je dobio od Španske kinoteke koja mu je tada priredila retrospektivu i objavila monografiju o njegovom delu, o njemu govori Hoze Marija Morales. Jedan od najvećih distrubutera, čija je kuća Wanda Vision distribuirala Paskaljevićeva ostvarenja, najavio je da će u Valjadolidu biti priređen omaž našem velikanu, i da će premijerno biti prikazan i njegov poslednji film "Uprkos magli".

A čitava karijera Paskaljevića krenula je, zapravo, iz slavne beogradske ulice, iz Kosovske 11, kada se cepajući ulaznice za projekcije u Muzeju kinoteke kao srednjoškolac zauvek zaljubio u film.

KREMACIJA U PARIZU

KREMACIJA Paskaljevića zakazana je u ponedeljak, na najslavnijem groblju Per Lašez u Parizu, saznaju, "Novosti", a urna će biti položena na Novom groblju u Beogradu, pored njegove majke Olivere. O "majstoru sedme umetnosti, čije je srce veliko i toplo kao planeta", kako ga opisuje, na kremaciji će govoriti Pjer-Anri Delo, koji nije samo jedan je od najboljih poznavalaca njegovog dela, već i blizak prijatelj - bio mu je kum, zajedno sa Predragom Mikijem Manojlovićem, kada se Paskaljević 16. decembra 1995. venčao u Parizu sa svojom suprugom Kristinom, inače Francuskinjom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)