KABARE BALKAN: Moji junaci uvek su bili obični, "mali ljudi", često i sa margine

Radmila Radosavljević

03. 10. 2020. u 17:22

UVEK sam se trudio da izaberem temu koja mi se činila važnom u tom trenutku, jer se lepota filma ogleda u njegovoj bliskosti sa životom.

КАБАРЕ БАЛКАН: Моји јунаци увек су били обични, мали људи, често и са маргине

Scena iz filma "Bure baruta" / Foto FCS

Snimio sam osamnaest igranih filmova, moji junaci uvek su bili obični, "mali ljudi", često i sa margine, koji na razne načine postaju žrtve određenih društvenih okolnosti. Ali, to nikada nisu bile dnevnopolitičke priče, i danas verujem, više nego ikada, da je umetnost možda jedina i prava snaga koja ovaj svet može da učini moralnijim i plemenitijim", govorio je u jednom od svojih poslednjih intervjua, za "Novosti", naš proslavljeni sineasta Goran Paskaljević.

Veliki hroničar jugoslovenske, evropske i srpske stvarnosti, kako je o Paskaljeviću govorio kritičar Klaus Eder, generalni sekretar Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI), još od svojih prvih rediteljskih koraka, iako nije bio političan, stvarao je angažovane i beskompromisne filmove.

"Čuvar plaže u zimskom periodu", danas se ubraja u najznačajnija ostvarenja "crnog talasa", a "Poseban tretman" mu je doneo Zlatnu arenu u Puli, nominacije za kansku Zlatnu palmu i Zlatni globus. Za "Vreme čuda" i "San zimske noći" osvojio je nagradu kritike i žirija u San Sebastijanu, "Tuđu Ameriku" kritičari "Njujork tajmsa" proglasili su jednim od najboljih filmova o emigraciji snimljenih u Americi, "Kad je Hari postao drvo", koji je snimio u Irskoj, izabran je među 10 najboljih ostvarenja irske kinematografije 21. veka, o njegovim "Optimistima" posle premijere u Torontu pisao je slavni kritičar Džon Dejvis, a "Zemlja bogova", koju je snimio u Indiji, pored osvojenih nagrada na svetskim festivalima stigla je i na SVOD platformu američkog giganta "Amazon"...

Paskaljević je sarađivao sa našim najvećim glumcima, u njegovim filmovima igrale su i zvezde poput Karla Maldena, Toma Kontija, Kolma Minija, Demijena Neša, Mie Rot...

Film koji možda najbolje određuje njegovo stvaralaštvo, koji u posveti Paskaljeviću u evropskim medijima ovih dana pominju gotovo svi kritičari, ipak je "Bure baruta" iz 1998. Pored nagrade kritike u Veneciji za najbolje ostvarenje, evropski Oskar, nagrada u Valjadolidu, Santa Barbari, Haifi..., "Kabare Balkan", kako je u inostranstvu preveden naslov ovog filma, doneo mu je i priznanja američkog National Board of Review, i Political Film Society, italijanskog National Syndicate of Film Journalist.

KRITIČAR NEPRAVDI

UZ francuske, italijanske, španske i druge evropske medije, o odlasku Paskaljevića pišu i vodeći nemački listovi, Der Spigel, Die Velt... Kritičar "Berliner Cajtunga" oprašta se od velikog srpskog filmskog autora koji je već svojim prvim igranim ostvarenjem "Čuvar plaže u zimskom periodu" 1976. osvojio nagradu kritike u Berlinu za najbolji film, i koji je bio prvi reditelj koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim delima.

"Paskaljević je bio beskompromisni kritičar svih nepravdi ovog sveta, bilo da je govorio o svojoj zemlji ili Americi, Irskoj, Indiji, Italiji, gde je takođe snimao. "Kabare Balkan", koji duboko zadire u tragediju koja se devedesetih godina dogodila u njegovoj domovini, je remek-delo koje je ostavio svetskoj kinematografiji", objavio je nemački časopis.

(SUTRA: KRISTIN, ŽENA ZA CEO ŽIVOT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba