RODOLJUB ZAKLET NA VERNOST

Milivoje Pavlović

08. 10. 2020. u 20:00

VLADO Strugar 10. oktobra 2007. godine upućuje poslednje pismo na Ćosićevu kućnu adresu na Topčiderskom brdu (Branka Đonovića 6).

РОДОЉУБ ЗАКЛЕТ НА ВЕРНОСТ

Foto Iz knjige "Pisma sa dvostrukim dnom" V. Vuletić

 Možda će jednog dana ovo odredište ući u književnu topografiju Beograda kao osobena znamenitost.

DRAGI Dobrica,

Rado Ti dostavljam zbornik svojih ogleda "Jugoslavija u knjigama istoriografskim".
To je neka vrsta bilansa mog naučnog i javnog bavljenja jugoslovenskim temama. Iz ove knjige će se, nadam se, jasnije videti i moj stvaralački profil, odnosno, napor da teme osvetlim iz više uglova i kroz više žanrovskih izraza.

Ti znaš, dragi Dobrica, da se ja dugo bavim ovom temom i da smatram, kao i Ti, da je Jugoslavija revolucijom i, dakako, kontrarevolucijom, okušala svoju opstojnost, čovečnu i čovečansku. Revolucija se zbivala kao suština oslobodilačkog rata protiv okupacije, a nastupanje joj sprečavala svojim sklopom i odmazdom kontrarevolucija, oblikovana kao zavisna vladavina fašističkog kolaboracionizma onda i sada. Oba ta osobena vida - i revolucija i kontrarevolucija - uslovljena su, spolja, opštim karakterom (i tokom) Drugog svetskog rata, a iznutra - stvaranjem Jugoslavije, sastavom nacionalnim, klasnim, političkim, mnogopartijskim, ideološkim, verskim, kulturnim, jednom rečju - svime u posedu i osobinama naroda.

U CELINI, smatram da se Jugoslavija potvrdila revolucijom kao obrazac bogatiji smislom savremene svetske i presudne naprednosti od ikojeg drugog (na njenim prostorima u međuvremenu oprobanog) obličja u evropskom predelu gde ona zaseda.

A moram reći: kolebao sam se da Ti knjigu dostavim bojeći se nametljivosti koja nije izlišna, pretpostavljam, u obraćanjima mnoštva lica Tebi.
Oklevanje je presečeno onog trenutka kad sam Te video u redakciji beogradske televizije i slušao Tvoje odgovore - jedinstvenu besedu o Tvojem romanu "Vreme vlasti".
Potvrdila se i ovom prilikom moja poodavna uverenost: u dvadesetom veku, srpski narod ima trojicu velikana istorijski izdignutih nad svim svojim istorijskim ličnostima; dakle, to su:

Nikola Pašić, državnik;

Aleksandar Karađorđević, vladar;
Dobrica Ćosić, pisac;
Pašić, vlastodržac;
Aleksandar, zapovednik;
Dobrica, mislilac.
Pašić, najmoćniji ministar;
Aleksandar, najhrabriji general;
Dobrica, najrečitiji rodoljub.
Pa kako radosno tako i s ponosom ovo kažem.
I pozdravljam Te s osećanjem bratske odanosti.
Vlado Strugar

U JULU 2007. godine, Dobrica Ćosić prodao je kuću nekom beogradskom biznismenu; selidba je dogovorena za jesen. Teško je podneo pomeranje sa Topčidera. Sudeći prema dnevničkim zapisima, doživeo ga je kao "drugo umiranje" supruge Božice, upokojene 9. marta 2005. Umesto gugutki, vidi i čuje samo vrane:

"Ne mogu da radim. Ne mogu ni da čitam. Sedim na terasi i gledam u granje divljeg kestenja i javora. Prodali smo i drveće i lišće koje njiška vetar i nanosi mi setu... Ispražnjeno pamćenje moje kuće. Krš. Selidba kuće, selidba i duše. I u meni krš".

U izdanju "Prosvete" izašla je druga knjiga Vremena vlasti. Prodaja ide dobro, ali su prikazi knjige redom negativni. Ćosić pokušava da se smiri ubeđenjem da, bar u njegovom slučaju, negativne kritike znače da je napisao dobru knjigu. Parafrazira Ajnštajna: "Da nisam u pravu, ne bih imao ovoliko protivnika i neprijatelja".

DAN pre nego što je primio Strugarovo pismo, zapisuje, ispod datuma 9. oktobar 2007, ovakvo poređenje stanja u svojoj kući s onim u zemlji:

"U Srbiji nered kao u mojoj kući. Kosovo jeste srpska grobnica. Amerika i Evropa čvrsto stoje uz Albance. A Koštunica i Tadić sve upornije i sve apsurdnije brane "suverenitet i integritet" Srbije. Strane kancelarije upotrebljavaju Čanka i Čedu Jovanovića da gone srpski "klerofašizam"... Srbija je pred novim deobama. Mudžahedin Zukorlić u Novopazarskom sandžaku vodi rat za versko jedinstvo sa Bošnjacima i političko osamostaljenje Sandžaka. Muslimani se pocepali na prosrpsku i probošnjačku grupaciju; ova druga je znatno nadmoćnija. Američki ambasador danas u Novom Pazaru daje podršku Zukorliću. Amerika, zajedno s Britanijom i Nemačkom, nastavlja da razara Srbiju pored ostalog i zato što je, iz svojih racionalnih razloga, za sada samo retorički, brane Putin i Rusija... Razgoreo se vojvođanski i sandžački separatizam. Oni objektivno pomažu otcepljenje Kosova i Metohije. "Srpski fašizam" Vojislava Koštunice i "boljševizam" Slobodana Miloševića - politički su alibi Amerike i njenih satelita da konačno razore Srbiju i svedu je na Beogradski pašaluk".

DIJALEKTIKA REČI U SLUŽBI NAUKE

DRAGO Ćupić, dugogodišnji direktor Instituta SANU za srpski jezik, o Strugarovom delu "Jugoslavija u knjigama istoriografskim", piše: "Za posebnu je analizu jezik Strugarove knjige i njegov neobičan stil. To je mješavina naracije o istorijskim događajima i činjenicama, sa kombinovanjem dijahronije i sinhronije - i prave beletrističke literature. Neobični obrti, neuobičajen red riječi, sintagmi i rečenica, pa i pasusa, osobita, ponekad i sasvim nova, pa zato i originalna značenja poznatih leksema, mnoštvo riječi s osjetnim slojem vremenske patine, dijalekatska riječ u službi naučnoknjiževnog stila, ali i stroga gramatičnost cjelokupnog teksta - osnovne su karakteristike jezika ovog autora".

NA STRUGAREVO pismo i knjigu s posvetom, Ćosić je odgovorio istog dana telefonom, izvinjavajući se što, u stanju koje ga poslednjih dana ophrva, nije u prilici da odgovori pismom. Ponovio je ranije iznete komplimente Strugarovoj naučnoj akribiji, širini zahvata, pouzdanosti, preglednim istorijskim mapama. Posebno ga je dirnula posveta preminuloj supruzi, štampana na početku Strugarove knjige:

"Zagorki, s nemirom i tugom, s bolom i dugom, usamljen i neopravdan, veličanstvu Tvome odan".

Zagorka je po obrazovanju bila diplomirani biolog, pa profesor u gimnaziji. U srećnom braku s Vladom, rodila je kćeri - Danku i Stojanku.

Obimno delo Jugoslavija u knjigama istoriografskim objavila je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, 2007. Na skoro osam stotina strana prezentovani su najvažniji Strugarovi naučni, filozofski i besednički pristupi razuđenim jugoslovenskim temama. Knjigu je priredio Velizar Bošković, književni istoričar i profesor.

U uvodnom tekstu iz Boškovićevog pera, navodi se da se izazovima vremena Strugar primerno odazivao u dvostrukom vidu - kao "rodoljub zaklet na vernost državi Jugoslaviji", i kao "naučnik dužan da istinoljubivo kazuje i piše o ličnostima, događajima i posledicama". Detaljno su obrađene društvene i istorijske okolnosti u kojima je na kraju Prvog svetskog rata stvorena jugoslovenska država, potom njen slom i obnova u razdoblju Drugog svetskog rata, i konačno stradanje kroz ishode svetskog Hladnog rata. Priređivač veli da je knjiga dostojna Strugarove pozicije među naučnicima, našim i stranim, kao i njegovog ugleda u široj javnosti. Iznose se i argumenti u prilog neobičnom jeziku i stilu Strugarovih pisanih i usmenih saopštenja.

SUTRA: U IS TORIJI NE POSTOJI SAMO JEDNA ISTINA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)