DOSTOJAN NASLEDNIK PODVIŽNIKA: Patrijarh Vartolomej rekao Irineju da je preveliki teret koji je preuzeo na svoja pleća

Milena Marković

01. 12. 2020. u 18:00

DA potresna drama i neviđena ujdurma u režiji Prištine i podrške dela međunarodne zajednice, nije imala epilog, povoljan po srpski narod i njegovu Crkvu, ko zna da li bi se u godini izborene pravde, patrijarh Irinej uputio u Vaseljensku patrijaršiju.

ДОСТОЈАН НАСЛЕДНИК ПОДВИЖНИКА: Патријарх Вартоломеј рекао Иринеју да је превелики терет који је преузео на своја плећа

Foto arhiva V. N.

Scenario o preimenovanju drevnih srpskih svetinja u - kosovske, pod upravu institucija takozvanog nezavisnog Kosova, propao je u Unesku, međunarodnoj organizaciji za zaštitu svetske kulturne baštine u koju su uvrštene Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija, Gračanica, Dečani.

Ohrabren izborenom pravdom, posle dugih neprespavanih noći, patrijarh Irinej se 21. oktobra, ipak uputio u Konstantinopolj (Istanbul), gde je sedište "majke nad majkama" pravoslavnih crkava. Veliki teret poneo je i podneo u prvoj godini posle ustoličenja. Na ovom putu pratili su ga mudri arhijereji: vladika Jovan, episkop šumadijski, žički Hrizostom, remezijanski Andrej i Irinej bački, jedan od najobrazovanijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Na ovaj put krećem s novom snagom, a molio sam se Bogu da ne klonem u ovoj teškoj borbi - kazao je patrijarh na polasku iz Beograda. - Svevišnji mi je svedok muke koju ne bih preživeo da je ishod bio drugačiji.

Ne priznajemo crnogorsku pravoslavnu crkvu

NIJE bilo veliko iznenađenje koje je poteklo sa izvora iskonskog pravoslavlja, posle nepune decenije od ovog okupljanja, kada je, do tada nezabeleženo dugo trajanje besede u čast patrujarha Irineja. Stigla je podrška SPC, koja se borila za pravo srpskog naroda i njegove Crkve u Crnoj Gori.

Iz Vaseljenske patrijaršije stigla je izričita poruka:

Vaseljenska patrijaršija u Crnoj Gori poznaje i priznaje samo Srpsku pravoslavnu crkvu.

U VASELjENSKOJ patrijaršiji, prvojerarh Srpske pravoslavne crkve i episkopi, dočekani su u duhu bratske ljubavi, kroz dugu istoriju, negovane. U znaku sećanja na poštovanje i razumevanje tokom vekova. Od septembra 1219.godine, kada je patrijarh vaseljenski Manojlo Prvi Saranten, pokazao razumevanje prema težnji Svetog Save da Pravoslavna crkva u Srbiji dobije samostalnost.

SARADNjA Patrijarh Irinej i patrijarh Vartolomej, Foto arhiva V. N.

Oglasila su se zvona sa Vaseljenske patrijaršije dok je patrijarh sa arhijerejima ulazio u portu. Liturgija u čast dolaska srpskog patrijarha, služena je uz veliki broj poklonika iz Grčke i drugih pravoslavnih zemalja. U hramu Svetog Đorđa, središnjem mestu Patrijaršije, gotovo da nije bilo mesta za sve pravoslavne, ali i predstavnike drugih konfesija koji su želeli da prisustvuju ovom činu. Posle liturgije, usledio je zvanični prijem u rezidenciji patrijarha Vartolomeja. Ovom susretu ljubavi i zajedništva prisustvovali su arhijereji i drugih pomesnih crkava, među njima i arhiepiskop tiranski i sve Albanije, Atanasije.

BESEDIO je patrijarh Vartolomej, obraćajući se prvojerarhu Srpske pravoslavne crkve:

- Preveliki teret Srpske pravoslavne crkve, svetorodne i mučeničke, koja je toliko često prolazila preko mnogih podvodnih stena i kroz promene različitih okolnosti, časna jerarhija njena bacila je pogled na mnogogodišnje veoma plodonosno i uzorno vaše arhijerejsko služenje i prizivala vas, da na svoja pleća podignete patrijaršijski krst.

Patrijarh vaseljenski je podsetio na biografiju našeg patrijarha:

- Dosadašnji vaš život i delanje svedoči o vašem trezvenom i mudrom rukovođenju brodom Crkve. To ste činili na način koji dolikuje njenoj mnogovekovnoj istoriji, dostojanstvu i žrtvama herojskog srpskoga naroda koji je veoma često, boreći se, pobeđivao i bivao pobeđen. Ali, svagda dokazivao da ume da iznad materijalnog blagostanja stavlja večne i nerazrušive vrednosti pravoslavnog predanja i svoje vere i da radije izabere časnu smrt, nego da izda ove vrednosti.

PATRIJARH Vartolomej je, biranim rečima skrenuo pažnju na srpski narod i njegovu istoriju:

- Narod vaše zemlje dokazao je u svim periodima svoje istorije, od početka njegove nacionalne samosvesti, pa sve do nedavno,i naravno, ne zaboravljamo pri tom varvarstvo bez presedana, koje se desilo tokom Drugog svetskog rata, kao ni nedavna nasilja i nedavne veoma teške okolnosti koje je preživeo. Dokazao je da ume da umire sa nadom na večni život. A slavna smrt, svakako, jeste izbor čak i ljudi koji nisu upoznali veru u Hrista.

Potresan je bio deo Vartolomejevog obraćanja o stradanju srpske Crkve kroz vekove:

- Crkva vaša doživela je, u mnogim periodima svoga života, ovaj uspon i nadahnuće Svetih mučenika. Gonjena i stradalna, ali u stradanju uzvišena i ojačana podvizima Svetih mučenika. Veoma često njena čeda su bila udostojena da budu pobedničari, stradajući u uverenju da će gonjena istina biti otelotvorena u pravdu koja stiže. I u ovim danima spasenja vaših svetinja. Krv mučenička je posvetila i oblagotvorila svetorodnu Crkvu srpsku. Neprekidna gonjenja učinila su život njenih čeda, autentičnim, i tako su oni, dajući krv, nasleđivali nebo.

POGLAVAR Vaseljenske crkve podsetio je na put Svetog Save, stuba i osnivača autokefalne Srpske pravoslavne crkve:

- Prepodobni Sava ostavio joj je u nasleđe, živo nasledstvo podvižničkoga življenja, odlučnosti u traganju za Bogom. Tako je ovaj sveti čovek postao živo predanje. Uzor koji se prenosi iz naraštaja u naraštaj srpskom narodu.

Obratio se, direktno patrijarhu srpskom, Irineju. Bez beleški. Bez podsetnika, ponovio je:

- Vaseljenska patrijaršija duboko poštuje i uvažava vas, darovitog pastira koga je božanska promisao postavila da vodi srpsku Crkvu. Poznavajući teret koji ste uzeli na svoja pleća, mi ćemo se podvizavati zajedno sa vama, kako bi srpski mučenički narod, s vašom časnom ličnosti, dostojnog podržavaoca drevnih Praotaca i vedrog i mudrog upravitelja poverene petrijaršijske blagodeti, opstojao na vetrometini.

Malo ko je tada, na ovom sabranju u čast patrijarha srpskog Irineja i njegovog ustoličenja, očekivao ovakvu besednu posvetu u središtu vrhovne pravoslavne crkve.

Sutra: SUSRET SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)