UZ RUSKU CRKVU I NJEN NAROD: Ne odričemo se braće

Rade Dragović

10. 12. 2020. u 20:00

GLOBALNI sukob Moskve i Carigrada, kako se već dugo ocenjuje u krugovima poznavalaca istorije ali i opštih crkvenih prilika, potres je koji može da izazove nesagledive posledice na duh i ustrojstvo Pravoslavne crkve.

УЗ РУСКУ ЦРКВУ И ЊЕН НАРОД: Не одричемо се браће

Patrijarh Irinej i patrijarh Kiril u Moskvi

Patrijarh Irinej tokom decenije na tronu Svetog Save uspevao je da zadrži dobre odnose sa Carigradom, ali i da ne prikriva svoj lični stav da srpski narod nema drugi izbor nego da "svoj mali čamac priveže uz veliki ruski brod".

Sigurno je da Njegovoj svetosti nije bilo lako da donese odluku da SPC učestvuje na Svepravoslavnom saboru na Kritu 2016, koji je Moskovska patrijaršija - bojkotovala. Učešće na ovom savetovanju pomesnih crkava u dobrom delu javnosti smatralo se vododelnicom u međupravoslavnim odnosima. I na ovom pitanju Srpska pravoslavna crkva, predvođena Irinejem, uspela je da zadrži svoje duboko utemeljeno i principijelno opredeljenje za negovanje dobrih odnosa sa svim centrima globalnog hrišćanstva.

Bliske relacije sa ruskom državom i Moskovskom patrijaršijom činile su konstantu u delovanju patrijarha Irineja tokom njegovog predstojateljstva Srpskom crkvom.

SVOJ stav o tome često je i rado iznosio u javnosti:

- Nemamo pravo niti razlog da se odričemo Rusije. S njom nas vezuju mnogi istorijski događaji i to ne od juče, nego još iz doba Nemanjića. To je najbolje dokazao Sveti Sava kada je napustivši očev dom izabrao ruski manastir da se zamonaši. Od tada do danas - naši odnosi postali su još jači i važniji. Ne treba mnogo ni govoriti šta je za nas Rusija učinila u istoriji. Dovoljno će biti da se prisetimo zasluga cara Nikolaja Romanova za spasenje srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Mi poštujemo Evropu, ali ona nam je donela i mnogo zla. Sa Rusijom, hvala Bogu, to nikada nije bio slučaj. Zato ne vidim nijedan razlog zbog koga bismo bili protiv Rusije - rekao je patrijarh Irinej autoru ovog teksta u jednom od mnogobrojnih intervjua za "Večernje novosti".

Njegova svetost nije krio uverenje da velika pravoslavna Rusija jeste i treba da bude jedino pravo utočište srpskom narodu, bez obzira na opredeljenje državnog vrha Srbije ka Evropskoj uniji. Istovremeno, patrijarh nije krio i da ne veruje u dobre namere Zapada. U jeftinu evropsku "članarinu" - nije verovao.

- Ma koliko članstvo u EU izgledalo privlačno sa ekonomskog aspekta, ne verujem da ćemo mi ikada kupiti za sebe člansku kartu po ceni uvođenja sankcija Rusiji ili bilo kakvih akata neprijateljstva prema toj velikoj, jednovernoj i bratskoj zemlji - smatrao je patrijarh.

BLISKI odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom pokazani su i dokazani nebrojeno puta. Irinej je tokom svog "mandata" na tronu Svetog Save više puta boravio u Rusiji, a čest gost Beograda bio je ruski mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, šef Odeljenja za spoljne poslove Svetog sinoda Moskovske patrijaršije. Reč je o izuzetno uticajnom arhijereju, širokog obrazovanja i izuzetnog poznavanja istorije Srbije i Rusije. Dolasci čoveka "broj dva" Ruske crkve u Srbiju gotovo su neprebrojivi. Veliku pomoć našoj crkvi pružio je tokom misije puštanja na slobodu arhiepiskopa pravoslavne Ohridske arhiepiskopije Jovana Vraniškovskog, ali i u obnovi Ruskog nekropolja na Novom groblju u Beogradu.

Viševekovna bliskost Srpske i Ruske crkve zapečaćena je u novijoj istoriji dolaskom ruskog patrijarha Alekseja u Beograd tokom najstrašnijih dana bombardovanja 1999. godine. Sa patrijarhom Pavlom služio je tada svetu liturgiju pred Hramom Svetog Save pred više desetina hiljada vernika. Ovaj događaj, koji je Srbima doneo preko potrebnu utehu, zacementirao je međusobno uvažavanje dve crkve i dva naroda. Primer iz dramatične 1999. godine sledili su i naslednici Pavla i Alekseja - Irinej i Kiril.

PATRIJARH Kiril učestvovao je u obeležavanju 1.700 godina Milanskog edikta u Srbiji 2013. godine, a dve godine kasnije došao je u trodnevnu zvaničnu posetu našoj državi i crkvi.

- U Beogradu se osećam kao kod kuće - izjavio je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", gde mu je priređen topao doček.

Poglavar ruske crkve nije propustio ni ovu priliku da ode u manastir Rakovicu, pokloni se pokojnom patrijarhu Pavlu i zajedno sa srpskim arhijerejima odsluži pomen. Mesto ruskog hodočašća u Beogradu je ruska parcela na Novom groblju, gde je Kiril položio venac na spomenik Rusima palim u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu. Tokom boravka u Srbiji uručen mu je Orden Svetog Save prvog stepena - najviše odlikovanje SPC, kao i počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Kirilov sabrat i samolitvenik Irinej sa izuzetnom pažnjom se odnosio prema ruskom narodu, crkvi i državi. U Podvorju Moskovske patrijaršije - Svetotrojičnom hramu na Tašmajdanu - redovno je služio liturgije u čast svih važnih datuma Ruske pravoslavne crkve i njenog poglavara.

PUTOVANjIMA u Rusiju i susretu sa ruskim arhijerejima Irinej se uvek radovao. Verovatno najsadržajnija poseta bila je 2013. godine, povodom 1025. godina od krštenja Rusije. U Moskvu je tim povodom otputovala delegacija SPC, predvođena patrijarhom Irinejem, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, episkopima bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem. Pored sasluživanja u centralnoj liturgiji povodom velikog jubileja, delegacija SPC imala je niz susreta sa ruskim arhijerejima, a poklonila se i najvećim ruskim svetinjama u Moskvi, Petrogradu i drugim gradovima.

- Ruski i srpski narod ujedinjuju pravoslavna vera, kao i zajednički prolivena krv za slobodu - poručio je patrijarh Irinej u razgovoru sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Bliski odnosi dve crkve zapečaćeni su zajedničkim učešćem u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu, ali i principijelnim stavom Srpske patrijaršije povodom takozvane autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve. SPC nije podržala odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna nezavisnost crkve u Ukrajini, uprkos činjenice da tamo deluje autonomna Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije. Ovaj gest u Beogradu je ocenjen kao nekanonski, neprirodan, suprotan drevnom poretku u pravoslavlju. U nasilnom priznanju raskolničke verske organizacije u Kijevu, kako je ocenjeno u sedištu SPC, napravljen je opasan presedan, koji bi mogao da ima nesagledive posledice po sveukupne odnose među pravoslavnim crkvama.

ODLIKOVANjA I PRIZNANjA

POKOJNI patrijarh Irinej bio je osvedočeni prijatelj ne samo Ruske pravoslavne crkve, već i svih drevnih patrijaršija. O tome svedoče brojna odlikovanja pomesnih pravoslavnih crkava kojim mu je iskazano poštovanje i bliskost. Na Irinejevim grudima zasijao je tokom decenije koja je za nama Orden za zasluge sa mačevima ruskog parlamenta, Orden velikog orla Gruzije dinastije Bagration na ogrlici, Orden Svetog apostola i jevanđeliste Marka Aleksandrijske patrijaršije i mnoga druga priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

FELJTON - STUDENTI U PITSBURGU NISI HTELI DA MRZE SRBE: Neki učili srpski da bi nas napadali