"ŽIVEO SAM NA VODI, A BATINJANJE I ISPITIVANJE JE BILO SVAKODNEVNO": Milovana su kidnapovali ALBANCI, a sada je u potrazi za PRAVDOM

Dragana ZEČEVIĆ

10. 09. 2020. u 14:22

SVE ove godine živim sa nadom da će stići kazna one koji su me kidnapovali, držali 56 dana u zarobljeništvu i mučili.

ЖИВЕО САМ НА ВОДИ, А БАТИЊАЊЕ И ИСПИТИВАЊЕ ЈЕ БИЛО СВАКОДНЕВНО: Милована су киднаповали АЛБАНЦИ, а сада је у потрази за ПРАВДОМ

Foto D.Zečević

Među njima je i Ljatif Gaši, jedan od komandanata tzv. OVK za logore u Bajori i mestu zvanom Bare, u podujevskoj opštini, koji je pre nekoliko dana pozvan na saslušanje u Specijalni sud u Hagu.

Ovim rečima Milovan Stanković (72) iz sela Bučić nedaleko od Prokuplja, nekadašnji šumar u Podujevu i prvi zarobljenik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u podujevskoj opštini, izražava nadu da će njegovog "dželata" stići zaslužena kazna. Tužioci u Hagu ranije su saslušali i Milovana, koji je godinama bezuspešno pokušavao da potraži pravdu pred kosovskim pravosuđem.

- Još oktobra meseca prošle godine kod mene su dolazili haški tužioci - priča Stanković, koji i danas oseća zdravstvene posledice iz zatočeništva.

Priseća se tog drugog avgusta 1998, kada su ga, kaže, kidnapovali pripadnici tzv. OVK.

- Bio sam na terenu u Dobroj vodi, gde sam naišao na četvoricu maskiranih ljudi koji su bespravno sekli šumu. Opkolili su me, vezali mi ruke i oči i odveli u Bare, gde su me držali petnaestak dana u svojevrsnom bunkeru, gde sam bukvalno preživeo samo na vodi - priseća se Milovan najtežih dana u svom životu, dodajući da je batinanje i ispitivanje bilo sastavni deo njegovog tamničenja.

Kada je već bio na izmaku snage, prebacili su ga u nekadašnju zadrugu, gde je u jednoj sobici takođe bio zatočen učitelj, Albanac, koga su pripadnici tzv. OVK smatrali nepodobnim. Iako su im na ovoj lokaciji davali hranu, batinanje i mučenje je nastavljeno a u tome je, kako naglašava Milovan, prednjačio upravo Ljatif Gaši.

Milovan kaže da je iz zarobljeništva izašao sa četiri polomljena rebra, bez kose, veoma mršav:

- Srećan sam što sam se vratio živ porodici i što mogu da svedočim o nedelima koja su pripadnici OVK činili još u navodnom miru i mesecima ranije pre ratnih dejstava na KiM.

On objašnjava i da je sudski proces, koji je započeo pred kosovskim sudovima, a koji su vodili Unmik i Euleks, tapkao u mestu, da bi posle višegodišnjeg suđenja tokom kojeg su se menjali sudije, volšebno nestali papiri iz njegovog predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili