NOVOSTI OTKRIVAJU! OVO JE SUDBINA 11 NIŠKIH "HAKERA" Ksenija čeka bebu i odluku o izručenju

D. ALIHODžIĆ

29. 09. 2020. u 08:00

KSENIJA Krstić, Nišlijka rodom sa Filipina, u devetom mesecu trudnoće sa velikom neizvesnošću čeka rođenje svog trećeg deteta u istražnom zatvoru u Beogradu.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ! ОВО ЈЕ СУДБИНА 11 НИШКИХ ХАКЕРА Ксенија чека бебу и одлуку о изручењу

Foto arhiva

O njenoj sudbini i sudbini još desetoro uhapšenih, među kojima je i njen suprug Kristijan Krstić, odlučivaće Viši sud u Beogradu, gde će sutra biti ispitano svih 11 Nišlija, uhapšenih u julu zbog sumnje da su kao deo hakerske grupe učestvovali u prevari i pranju novca. Sutra će se odlučivati i o zahtevu američkih vlasti za njihovo izručenje u SAD.

SAKUPLjAJU NOVAC ZA ADVOKATE

PORODICE uhapšenih Nišlija veoma su zabrinute, jer bi ukoliko budu izručeni SAD, troškovi suđenja za većinu od njih bili previsoki.

- Šta će biti sa tim pametnim momcima ukoliko zaglave u američkom pravosudnom sistemu, teško je reći. Roditelji su već počeli da rasprodaju imovinu i sakupljaju novac za američke advokate - kaže poznanici.

Ova grupa navodno je bila organizator i realizator digitalne prevare na osnovu koje su oštetili američke državljane za oko 70 miliona dolara. Saradnike, odnosno promotere imali su i među poznatim ličnostima, a jedan od njih je bio i glumac Stiven Sigal, koji je već platio kaznu od 314.000 dolara jer nije prijavio da reklamira bitkoine nove generacije ove grupe.

- Neprimereno je da žena koja je od pre neki dan u devetom mesecu trudnoće bude u zatvorskim uslovima i to u fazi kad ne postoji nijedan dokaz da je učinila delo za koje se tereti. Sud je odbio našu žalbu uz obrazloženje da bi mogla da pobegne. Ne verujem da neko ko može svakog trenutka da se porodi razmišlja o bekstvu i to ne samo zbog svog stanja, već i zbog toga što su joj oduzete sve putne isprave. Činjenica je i da je kod kuće čeka troje maloletne dece takođe otklanjaju svaku sumnju u njeno bekstvo - kaže branilac ovog bračnog para advokat Miloš Petrović, koji za svojim ocem Milanom zastupa četvoro od 11 uhapšenih.

Petrović kaže da će sud sutra saslušati osumnjičene, a kada će doneti odluku po zahtevu američkih vlasti da budu izručeni, zasad nije poznato.

KUĆA U NIŠU

Kristijan je pre nekoliko godina kupio kuću u Nišu i bio je čest gost jednog restorana u centru grada, gde je pažnju više privlačila njegova supruga egzotičnog izgleda nego on sam. Nema ga na društvenim mrežama i nije se previše družio sa Nišlijama.

Kako saznajemo, Kristijan potiče iz belopalanačkog sela Špaje, ali je navodno rođen u Nemačkoj, a živeo je u Australiji, Izraelu, na Filipinima... Često je menjao ime, ali je izvesno da je veliki stručnjak u IT sektoru. Upućeni kažu da je njegova platforma za trgovinu bitkoinima bila dobro "zaštićena", ali da ga je neko od nezadovoljnih klijenata prijavio vlastima. Zanimljivo je da je na platformi postojalo upozorenje da "80 odsto ljudi na berzi izgubi novac i da ne treba ulagati poslednje pare".

- Ne znam da li bi se mogao nazvati "teksaškim Jezdom", ali je on veoma zanimljiv vlastima, pogotovo američkim, zbog onoga što poseduje u glavi i zato je toliko "dragocen". Veoma je samouveren i siguran u sebe, jer sa kapitalom od 70 miliona dolara lako je mogao ponovo da nestane i pojavi se na drugom kraju sveta pod drugim imenom - kažu upućeni u ovaj slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije