SMRT UŽIVO: Opasan trend među mladima u Srbiji koji odnosi živote

Novosti online

13. 10. 2020. u 21:51

U SRBIJI je zavladao opasan trend koji je neke koštao i života. Naime, vozači se snimaju dok voze brzo i bahato, i to emituju uživo na društvenim mrežama

СМРТ УЖИВО: Опасан тренд међу младима у Србији који односи животе

Foto: G. Šljivić

Saobraćajnoj nesreći koja se u subotu dogodila u Kraljevu, a u kojoj je poginuo Filip Stanišić (25), pored brze vožnje i alkohola, navodno je kumovalo i to što su njegov drug i on neposredno pre i u trenutku nesreće snimali i uživo emitovali video na društvenoj mreži.

Podsetimo, tragedija se dogodila kada se BMW direktno zakucao u auto iz suprotnog smera.

Slučaj iz Kraljeva

- Za volanom je bio N. Đ., koji je teško povređen, a Stanišić je bio suvozač. BMW je brzo išao, N. Đ. je imao i manju količinu alkohola u krvi. Pronela se priča da je izgubio kontrolu i prešao u suprotnu traku jer je snimao lajv za Instagram - kaže izvor upućen u slučaj.

Nažalost, ovo nije prvi put da mladi ginu u saobraćaju zbog snimanja video-snimaka mobilnim telefonima. Ovo opasno ponašanje postalo je novi trend među omladinom, koja sve češće zarad popularnosti na društvenim mrežama snima svoju divljačku i nasilničku vožnju, a snimke i fotografije kači na Instagram i Fejsbuk.

Lajkovi važniji od života

Damir Okanović kaže da u nekim zemljama, npr. u Velikoj Britaniji, postoji posebno odeljenje policije, koje se bavi isključivo društvenim mrežama i snimcima opasne vožnje.

- Osim što mladi na ovaj način ugrožavaju svoj život, oni ugrožavaju i druge, jer neko može nastradati u nesreći izazvanoj na ovaj način. Kao da zapravo i ne haju za druge, pošto deluje da su im lajkovi bitniji od života - ocenio je on.  

U Srbiji, nažalost, gledamo snimke veoma opasne i nasilničke vožnje, ali niko još nije pozvan na odgovornost zbog toga, iako se hvale kako teško krše Zakon o bezbednosti saobraćaja.

- Na mrežama postoji i veliki broj grupa koje podstiču mlade da snimaju sebe dok voze i kače te snimke. "Šaljite nam dinamične klipove, ne ide život, ali ide gas" i slične poruke administratori grupa upućuju mladima, koji se utrkuju ko će napraviti "uzbudljiviji" snimak svoje sumanute vožnje - kaže izvor i dodaje da na internetu postoji na stotine klipova koji su napravljeni na gotovo svim putevima u Srbiji, a na kojima cajger pokazuje trocifren broj.

- Poenta je da brzinomer pokaže što veću brojku, pa postoje snimci na kojima se vozi i 265 na sat, što je duplo brže od najveće dozvoljene brzine u Srbiji - priča izvor i dodaje da mladi sve češće objavljuju kako voze po trotoaru ili driftuju.

Neprihvatljivo

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da na mrežama postoje zabrinjavajući snimci.

- Reč je o izuzetno opasnoj i bahatoj vožnji. Tragično je što pojedinima to bude poslednje lajv emitovanje u životu. U drugom slučaju, emitovanje može da se nastavi iz zatvora ili Urgentnog centra, ako imaju sreću da prežive - kaže Okanović i napominje da je strašno to što grupe na Fejsu i Instagramu promovišu neprihvatljivo ponašanje i predstavljaju ga kao poželjno.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)