KONTIĆ MENJAO STANOVE I PROMENIO LIČNI OPIS: Evo kako je nasilnik iz Novog Sada izbegavao hapšenje

Novosti online

13. 10. 2020. u 23:16

IVAN Kontić (30), osumnjičen da je brutalnim batinama pokušao da ubije 28-godišnjeg Miljana M. 24. avgusta u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, juče se saglasio da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji, po čijoj je poternici uhapšen u nedelju uveče.

КОНТИЋ МЕЊАО СТАНОВЕ И ПРОМЕНИО ЛИЧНИ ОПИС: Ево како је насилник из Новог Сада избегавао хапшење

Foto: MUP/Printscreen

Dok nije uhapšen, promenio je nekoliko stanova u Podgorici i promenio lični opis da bi pobegao policiji.

- Saglasio se da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji, a sudija za prethodni postupak mu je odredio ekstradicioni pritvor do 30 dana. Namera mu je da u Srbiji iznese sve činjenice i dokaže da kvalifikacija krivičnog dela ni u kom slučaju ne može biti pokušaj ubistva, kako tvrdi Više tužilaštvo u Novom Sadu, već mnogo blaže. Rekao je i da je spreman da peške krene u Srbiju, na šta mu je sudija odgovorio da ne može - rekao je podgorički advokat Damir Lekić, Kontićev branilac, i dodao da je odbrana bila drugačijeg stava, na kojem je instistirao Kontić.

Prema rečima advokata, za nekih 30 do 60 dana Kontić bi trebalo da bude izručen Srbiji. Prvo Ministrastvo pravde Srbije treba da dostavi neophodna dokumenta za ekstradiciju, krivično vanraspravno veće odlučuje o uslovima za izručenje, i na kraju treba da ga odobri ministar pravde Crne Gore - objasnio je advokat Lekić.

Četiri nedelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna poternica, Kontić je uhapšen u nedelju uveče, u 17.50 sati u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

U glavnom gradu Crne Gore nekoliko puta je menjao stanove, što je policiji predstavljalo poteškoće u njegovom lociranju i privođenju. Pored toga što je menjao "štekove", problem je predstavljalo i to što je pustio bradu i delimično izmenio lični opis. Uprkos svemu tome, policija ga je u nedelju našla i uhapsila.

Kontić, koji ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, tereti se da je pokušao da ubije Miljana M, u brutalnom napadu ga je teško povredio - prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i poderotine po glavi.

Foto: MUP Crne Gore

Nekoliko sati posle prebijanja u Jevrejskoj ulici 24. avgusta, Miljan M. je otišao u KCV gde mu je ukazana lekarska pomoć i pušten je na kućno lečenje. Kako u to vreme nije bila raspisana nikakva potraga za Kontićem, ni policiju ni tužilaštvo ni sud nije zanimalo njegovo kretanje, on je bez ikakvih problema napustio Srbije, a posle nekoliko dana, takođe bez ikakvih problema na granici - zadržavanja, vratio se u drugu domovinu.

Nekoliko dana po dolasku u Srbiju, 8. septembra je bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu potpisao je oportunitet u drugom postupku, što je potvrđeno iz ovog tužilaštva, uz napomenu da u to vreme za njim nije bila raspisana potraga. Kontićevi nesmetani prelasci granice potvrđuje da se danima posle incidenta u Jevrejskoj ulici za njim nije tragalo i mogao je da se kreće slobodno, da izlazi iz Srbije i vraća se.

Foto: MUP Crne Gore

Snimak brutalnog prebijanja Miljana M. osvanuo je u javnosti 11. septembra uveče. Javnost je bila zgrožena snimcima brutalnog nasilja kada je tada još neidentifikovani počinilac tukao onesvešćenog momka. Kako se na snimku vidi, prolaznici i obezbeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspešno. Haos je nastao kasnije, kada je napadač okrenuo isprebijanog muškarca na stomak i lomio mu ruke. Uzrok brutalnog premlaćivanja do danas nije otkriven javnosti. Dan posle objavljivanja snimka obelodanjen je identitet batinaša - Ivan Kontić, da nije u Srbiji i da je verovatno u Crnoj Gori. Sumnja da se ovaj diplomirani pravnik krije u državi u kojoj je rođen, i čiji dres je nosio dok se bavio džudom, u nedelju su se i potvrdile.

Ministar policije Stefanović juče je izrazio nadu da će Kontić stići u Srbiju i da će mu se ovde suditi. Stefanović je dodao da je "sada sve u rukama pravosuđa".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)