SPREČILI GA DA PONOVO UBIJE? Kako su crnogorske službe došle do osumnjičenog za likvidaciju Aleksandra Šarca

Z. USKOKOVIĆ - S. ĐOKIĆ

22. 01. 2021. u 21:17

KRALjEVČANIN Lazar Ilić (23), osumnjičen da je 17. oktobra prošle godine u podzemnoj garaži Tržnog centra "Ušće" u Novom Beogradu smrtno ranio Aleksandra Šarca, uhapšen je u petak u Budvi.

СПРЕЧИЛИ ГА ДА ПОНОВО УБИЈЕ? Како су црногорске службе дошле до осумњиченог за ликвидацију Александра Шарца

Foto: V.N.

On je priveden, kako saznajemo, sa lažnim dokumentima i to u trenutku dok se pripremao da izvrši novu likvidaciju!

Prema nezvaničnim saznanjima, do kojih su došle "Novosti", pripadnici crnogorske službe bezbednosti i policije locirale su i uhapsile Ilića, zahvaljujući tome što su pratili kretanje i kontakte Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mareta, kao i Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavačkog klana" kod koga su oni boravili.

Tokom popodneva ova prestonica crnogorskog turizma bila je gotovo u potpunoj blokadi! Zasad se ne objavljuje ime čoveka koji je bio na meti, ali su izvori iz crnogorske policije naveli da je spremano ubistvo bezbednosno interesantne osobe.

Desetak policijskih automobila nešto pre 14 časova blokiralo je kvart oko zgrade Sunca, nedaleko od gradskog groblja. Upali su u jedan od štek-stanova i tu pronašli Ilića, sa falsifikovanim dokumentima. Na osnovu DNK i otisaka prstiju vrlo brzo je utvrđeno da za njim postoji crvena međunarodna poternica zbog ubistva u Beogradu. Pored Ilića, kako saznajemo, privedena je još jedna osoba, koja je sa njim bila u stanu.

Budva je puna dva sata bila pod blokadom, a policijska patrola kontrolisala je sve automobile na ulazu u grad kod hotela "Park", dok je druga bila na zaobilaznici. Iz budvanske policije nisu želeli da daju nikakve informacije dok akcija traje, i da je sve povezano sa dešavanjima u Tivtu, odnosno sa Belivukom i Zvicerom.

Uprava crnogorske policije saopštila je ranije da je u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) uhapšeno više osoba koje su nameravale da počine teško krivično delo, odnosno ubistvo člana organizovane kriminalne grupe. Ubrzo je obelodanjeno ime Veljka Belivuka kao moguće mete. Navodno, ovo ubistvo je trebalo da se "odradi" u Tivtu, gde Belivuk i Miljković borave kao Zvicerovi gosti, u kotorskom naselju Kavač.

U toku je istraga da li je trebalo da bude ubijen još neko pored Belivuka. Napad na njega otkriven je u trenutku kada se spremao da se domogne aerodroma u Tivtu i otputuje. Navodno, trebalo je da se vrati u Beograd, odakle je u nedelju 17. januara i stigao u Crnu Goru.

Sve vreme njegovog boravka na primorju bio je pod "lupom" bezbednosnih struktura te zemlje. Navodno, pripadnicima Agencije za nacionalnu bezbednost neprestano su bili na oku.

- Tako je i otkriven osumnjičeni za ubistvo u Beogradu - navodi izvor "Novosti" iz bezbednosnih struktura. - Uhvaćeni su određeni kontakti koji su povezali Zvicera, Belivuka, Miljkovića i Ilića.

U toku je i istraga kada je Lazar Ilić stigao u Crnu Goru i ko mu je pomagao u skrivanju. Istražuje se uloga Radoja Zvicera u tome, jer je on iz Ukrajine u rodni kraj stigao pre dva meseca. U Kijevu je bio teško ranjen. Za napad na njega osumnjičena su i uhapšena dvojica državljana Srbije i dvojica Crnogoraca. Među njima i jedan Nišlija, za kojim je raspisana poternica zbog ubistva Zvicerovog kuma Marka Vukovića u Novom Beogradu pre tačno godinu dana.

Belivuk i Miljković su doputovali u Crnu Goru baš u vreme godišnjice tog zločina, 17. januara. Dva dana kasnije davan je pomen Igoru Dedoviću, navodnom vođi "škaljarskog klana" i njegovoj desnoj ruci Stevanu Stamatoviću, koji su brutalno likvidirani 19. januara prošle godine u jednom restoranu u Atini. Sumnjalo se da iza toga stoje pripadnici "kavačkog klana" i da je reč o osveti za ubistvo "kavčanina" Vladimira Roganovića u Beču decembra 2018. godine.

OSTAVIO DNK NA PIŠTOLjU

ŠARAC je u tržni centar došao blindiranim crnim "mercedesom" i na sebi je imao pancir. U momentu kad se vraćao prema vozilu, napadač mu je prišao sa leđa i iz pištolja sa prigušivačem ispalio mu dva hica u glavu, nanevši mu teške telesne povrede. Šarac je pao, a ubica je pobegao. Na sebi je imao crvenu jaknu, kačket i hiruršku masku na licu, a mediji su objavili i snimak na kojem se vidi osumnjičeni, koji je bežeći odbacio pištolj na izlazu iz garaže. Šarac je preminuo devet dana kasnije. Nakon pucnjave, napadač je pobegao iz garaže, a policija je ubrzo pronašla oružje. Na osnovu materijalnih tragova, tačnije DNK, koji su pronađeni na pištolju, identifikovan je osumnjičeni za ubistvo. Lazarev otac je nekoliko dana pre nego što je Šarac ubijen, policiji prijavio nestanak svog sina. Operativni podaci pokazuju da je u cilju skretanja toka istrage osumnjičeni namerno iz javnosti nestao nekoliko dana pre egzekucije u TC.

OSMORICA PRIVEDENA NA SASLUŠANjE

PREMA nezvaničnim saznanjima, do sada je zbog događaja u Tivtu i Budvi, prema nezvaničnim saznanjima, privedeno osam osoba, a među njima ima i stranih državljana. U toku su saslušanja, a očekuje se da izjavu da i Veljko Belivuk i njegov prijatelj Marko Miljković.

Među privedenima su Radovan Stanišić i Mile Jovanović.

DOSIJE

LAZAR Ilić je odranije poznat policiji. U debelom dosijeu osumnjičenog izdvajaju se krađe, teške krađe, nelegalno držanje oružja, nanošenje lakih telesnih povreda, a uglavnom je obijao trafike i krao vozila. Navodno, pripada i određenim navijačkim krugovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije