DEMONSTRATIVNO NAPUSTIO SUDNICU: Osuđeni Simonović i njegovi branioci nisu hteli da slušaju obrazloženje sudije o njihovoj opstrukciji postupka

N. B.

23. 02. 2021. u 20:00

PRED Drugim osnovnim sudom u Beogradu u utorak je prvostepenom presudom na četiri godine i tri meseca zatvora osuđen Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik opštine Grocka, zbog podstrekavanja na paljenje imovine Milana Jovanovića, novinara "Žig infa", u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine.

ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСТИО СУДНИЦУ: Осуђени Симоновић и његови браниоци нису хтели да слушају образложење судије о њиховој опструкцији поступка

Dragoljub Simonović / Foto P. Milošević

Požar je zahvatio garažu i deo kuće, pričinjena je materijalna šteta, od 4,1 milion dinara, a na sreću Jovanović i njegova supruga, koji su u tom momentu spavali, nisu povređeni.

Istom presudom, takođe na četiri godine i tri meseca zatvora, osuđen je Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, optužen da je bacio Molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće. Tri meseca manje "zaradio" je Vladimir Mihailović, koji je, kako je utvrđeno, kao posrednik pronašao ko će počiniti delo na štetu Jovanovićeve imovine.

Sudija Spaso Žugić je, usmeno obrazlažući prvostepenu odluku, naveo da je dokazano da je Simonović podstrekao Mihailovića da pronađe nekoga ko bi zapalio automobil jednoj osobi, ne navodeći njeno ime, jer je na portalu "Žig info" u negativnom kontekstu komentarisala njegov rad. Sudija je kazao da je od početka započinjanja postupka doživljavao opstrukcije od strane odbrane. Dok je to govorio, Simonović, njegovi advokati, kao i ljudi koji su došli sa njim kao podrška, napustili su sudnicu u znak protesta. Usledio je "ironičan aplauz" iz dela publike koji je došao sa Jovanovićem.

- U presudi ne spominjem da je Jovanović novinar, ja ne znam da li on to jeste, jer to nije od značaja za postupak - rekao je sudija. - Njemu nije zapaljena jahta, vikendica, već kuća, ugroženo mu je ljudsko pravo na dom. Samo taj kriterijum treba da se smatra teškim delom.

ZADOVOLjAN PRESUDOM

IZREČENA kazna je "vesnik slobode medija u Srbiji". Prihvatam da budem žrtva, ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno, u boljim uslovima i bez strepnje. Kazna odgovara, ali videćemo da li će biti i potvrđena - izjavio je nakon izlaska iz sudnice Milan Jovanović.

Milan Jovanović / Foto P. Milošević

Zamenik tužioca Predrag Milovanović je kazao da nije zadovoljan visinom kazne, zbog čega će Apelacionom sudu uložiti žalbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri