Afrika

Boris Subašić

03. 08. 2023. u 11:48

NEOKOLONIJALNE sile suočile su se u Zapadnoj Africi sa oružjem moćnijim od nuklearnog arsenala, iako je na prvi pogled reč samo o komadima tkanine i kartona: ruskim zastavama i transparentima s imenom Vladimira Putina.

Африка

Novosti

Njih kao simbole pobune i pobede nose građani Nigera, Malija, Burakine Faso, Senegala.

Šta o Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku znaju ti slabo obrazovani, siromašni i ogorčeni Afrikanci? Zašto im trobojka daje hrabrost da pred kamerama govore da kolonijalizam nije nestao i da žive kao roblje u zemljama bogatim naftom, zlatom, uranijumom i dijamantima koje su pod kontrolom zapadnih kompanija? Narod Zapadne Afrike nije skup učenih geopolitičara, niti ih je na ulice doveo Putin. Za njih Rusija u stvari i nije realna država već velika, mesijanska, ideja. Ona je temelj vere da su se pojavili zemlja i čovek moćniji od zapadne svetske imperije.

Ruski simboli u pobunjenoj Africi imaju mnogo dublji značaj od političkih. Oni su znak vere da se svet može promeniti, iako Rusija nije Sovjetski Savez i ne širi internacionalni boljševizam. Za Afrikance je to velika zemlja Evroazije u čijoj se vojsci pravoslavni hrišćani i tradicionalni muslimani rame uz rame bore za odbranu sveta svojih vrednosti od pohoda nezajažljivih kolonijalista sa Zapada.

Politički analitičari reći će da je to detinjasti prometejski mit. U pravu su, ali ne razumeju istorijsku činjenicu da je moć takvih mitova jača od bilo koje vojne sile. Ideja o Rusiji koja je zaustavila naizgled nezaustavljivi Zapad jeste mit koji je opčinio Afriku i probudio uverenje da ona ima pravo na sopstveni identitet i vladavinu svojim bogatstvima.

Protiv takve vere se ne može izboriti oružjem, već samo drugom jačom verom, idejom. Nju Zapad više nema, jer je kao religiju prigrlio banalnu pohlepu i izopačenost. Te "vrednosti" su nemoćne protiv novog afričkog ponosa i vere u oslobođenje čiji su simboli, paradoksalno, postali i Putin i Rusija. Da je Zapad duboko svestan moći ove vere svedoči podatak da činovnici kolonijalnih kompanija ovih dana traže mesto više u avionima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)