G20

Ana Vojinović

14. 09. 2023. u 06:59

ODLUKOM da posle duge rasprave, ipak, ne osude Rusiju zbog rata u Ukrajini lideri najrazvijenijih država na nedavno završenom samitu saveza G20 u Nju Delhiju iznenadili su svetsku javnost. U završnoj deklaraciji šefovi zemalja najvećih svetskih ekonomija izbegli su da ospu novu paljbu na Moskvu, koja se od početka konflikta sa najviših političkih zvučnika čuje na svim stranama planete, ali su stav ublažili pozivom da se svi pridržavaju Povelje Ujedinjenih nacija.

Г20

Foto: Predrag MItic

Zanimljivo je da je osuda Moskve izostala u odusustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kolege iz Kine Si Đinpinga, koji nisu prisustvovali samitu, ni lično ni putem video-poziva. Za ravnotežu se ovoga puta postarao ovogodišnji domaćin skupa, indijski premijer Narendra Modi. Poslednji sastanak grupe G20 se tako poprilično razlikovao od prošlogodišnjeg kada se u zaključnoj rezoluciji najoštrije poslala poruka i kritikovala Rusija, doduše uz odluku većine članica, ne svih.

Naročito je ironična bila izjava francuskog lidera Emanuela Makrona po završetku skupa u Indiji, koji je poručio da je G20 savez osnovan za rešavanje međunarodnih ekonomskih pitanja i da nije "forum za političke diskusije". Dodao je čak da nije reč o platformi na kojoj se može postići "ozbiljan diplomatski napredak po pitanju Ukrajine". Međutim, sve to nije sprečavalo šefove država prošle godina da istaknu kao glavnu temu na ovom, kao i na svim drugim međunarodnim samitima, upravo Ukrajinu, odnosno, utrkivanje ko će više lopti da ubaci u ruski koš.

Analitičari ocenjuju da je iznenađujuća odluka G20 bila donesena sa ciljem da se međunarodni ekonomski savez ne raspadne ili čak da bismo mogli da vidimo nešto drugačiji smer vetra koji duva sa Zapada. Na samitu je izostalo i neizbežno obraćanje ukrajinskog predsednika Vladmira Zelenskog, koji nije propuštao da podršku zatraži na svim međunarodnim događajima, bilo političkog ili kulturnog karaktera. Zvižduk na utakmici se i dalje ne čuje, ali je izgleda juriš ka ruskom košu malo posustao, pa je zapadna ruka, ipak, rešila da malo "spusti loptu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)