ZAŠTO EVROPI SMETA NAŠ UGOVOR S KINOM? Dok čekamo Brisel, Peking nam nudi razvoj

Dušan Stojaković

20. 10. 2023. u 13:47

EVROPSKA unija je izdala jedno od najzabavnijih saopštenja u istoriji ove zajednice. Povod je Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine.

ЗАШТО ЕВРОПИ СМЕТА НАШ УГОВОР С КИНОМ? Док чекамо Брисел, Пекинг нам нуди развој

Foto: P. Mitić

Poručuju iz Brisela da će sve buduće članice mo­rati da raskinu sve ugovore koji su u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Pisci kao da nisu znali da zemlje kandidati, kao i naša Srbija, znaju da kad postanu deo starokontinentalnog viso­kog društva, neće moći da imaju partnerstva sa drugim državama, savezima... Znaju veoma dobro! Ali?! Srbija će u EU da uđe 2007, pa 2009, 2012, 2013, 2018, 2025? I sad ambiciozno 2030. godine. Ovo su bili naslovi, kako u evropskoj, tako i u domaćoj štampi. I? Ništa!

Iz Tirane, naša prijateljica Ursula fon der Lajen poručuje da je nama i našim komšijama EU namenila šest milijardi evra. Ali, kada se reformišemo. I mi. I oni. Kada? Boga pitaj? Dotad kako živeti? Kako se razvijati? Hraniti decu? Opet, Boga pitaj?!

Da nismo hrabro nadograđivali "čelično prijateljstvo" sa Kine­zima, polovine auto-puteva i skoro cele brze pruge ne bi bilo. Vozili bismo slalom kroz izlokane drumove za čiju popravku ne bismo mogli da dobijemo kredite od naših zapadnih, saveznič­kih država. Dadoše nam Kinezi. Naravno, ne besplatno, ali da­doše! I Srbija izgleda drugačije. Čak se i EU, posle preuzimanja kineskog kredita Crnogorcima za auto-put ni iz čega u ništa, seti da bi mogla da se uključi i kod nas. I "prosu" grant od 600 miliona evra za šine od Beograda do Niša. A nezahvalni Srbi, željni razvoja i prosperiteta, sad bi još tešnje da sarađuju sa Kinezima. Nije nam dosta. Sa dna bi do proseka?! I to bez pitanja?!

I, e, moj druže briselski, nemoj da sumnjaš da ćemo raskinuti sve ugovore koji ti smetaju, samo ako si stvarno i iskreno spreman da nam pružiš ruku. Da nas prihvatiš sa našim posebnostima, kao što i mi tebe prihvatamo sa posebnostima tvojim.

Dotad, pusti nas, druže briselski, da gradimo puteve od Sombora do Kikinde, od Zrenjanina do Novog Sada, da imamo moderne vo­zove, brzi internet, da nađemo tržišta za našu robu. Mi mora­mo da živimo, a sve manje možemo da čekamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)